Prezident Zeman: Před rokem se mně tu vyzula bota. To byla pastva pro novináře

08.11.2017 20:16

Projev prezidenta republiky při setkání se zastupiteli Olomouckého kraje

Prezident Zeman: Před rokem se mně tu vyzula bota. To byla pastva pro novináře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený a milý pane hejtmane, vážení členové zastupitelstva, ať již jste v opozici, nebo v koalici, protože to, že jste se vůbec do zastupitelstva dostali, je váš úspěch, zbytek je výsledkem koaličního vyjednávání, a samozřejmě i paní starostky, páni starostové a všichni ostatní, dovolte mi, abych vám ještě jednou popřál dobrý den.

Úvodem jedna vzpomínka. Před rokem, když jsem tady byl, se mně vyzula bota při vchodu do krajského úřadu. To byla pastva pro novináře, protože vyzutou botu oni dokáží pochopit. Hluboké myšlenky, které si dnes mezi sebou vyměníme, pochopit nedokážou, a proto o nich v zítřejších novinách nebude ani slovo.

Chci vám položit jednu jednoduchou prostou otázku, jak říkal pan hejtman, právě v závislosti na povolební situaci. A tuto otázku vám kladu, protože si vážím krajských zastupitelů, vážím si místních komunálních zastupitelů, ale samozřejmě vážím si i občanů, s nimiž se budu setkávat na náměstích.

Víte, že jsem vždycky probíral otázky kraje a jednotlivých měst a obcí. Pečlivě jsem si nastudoval historii i aktuální, zejména ekonomická data, a dnes to poprvé činit nebudu. Ta otázka zní, jste nebo nejste pro předčasné volby? A pokusím se zdůvodnit, proč vám tuto otázku kladu, a abych nevypadal, jako třtina větrem se klátící, která si takhle nasliní prst, kouká, odkud vítr fouká, a podle toho se rozhoduje, tak vám řeknu předem i svůj názor, ale ten vůbec nemusíte brát.

Jsem proti předčasným volbám, a mám pro to dva důvody. Zaprvé, že je urážka občanů, když někteří politici několik málo měsíců po řádných volbách chtějí uspořádat předčasné volby. Urážka občanů je to podle mého názoru proto, protože občané jednou rozdali karty a politici, pokud karty umějí, s nimi mají umět hrát, když to neumějí, ať jdou od válu. To je tedy první argument.

Druhý argument, trošku okrajový, ale také důležitý, je, že v každém případě by předčasné volby stály asi tak miliardu korun a my si jistě dovedeme představit i užitečnější účely, než je nový volební výdaj. A teď mně dovolte být ďáblovým advokátem a říci několik argumentů proti tomuto vlastnímu názoru.

Nebudu teď mluvit o tom, že až na jednu výjimku strany nejsou na tom finančně příliš dobře, po předchozí volební kampani mají prázdné pokladny, a i proto by byly, zaplať pán bůh, rezistentní vůči předčasným volbám, ale proč jsem ďáblův advokát? Znám několik stran, a nebudu je jmenovat, o nichž předpokládám, že by se po předčasných volbách nemusely znovu dostat do Poslanecké sněmovny, protože voliči by jim chtěli spočítat právě to, že předčasné volby vyvolaly a že je tedy opět nahnaly k volebním urnám.

Takže, jak vidíte, rozdvojil jsem se, řekl jsem argumenty pro, řekl jsem argumenty proti, ale teď se především těším na naši diskuzi a těším se na to, že mi řeknete svůj názor.

Děkuji vám za vaši pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…