Prezident Zeman: Přemýšlím o dvou typech politiků

31.03.2016 9:40

Projev prezidenta republiky při slavnostní večeři při návštěvě prezidenta ČLR:

Prezident Zeman: Přemýšlím o dvou typech politiků
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane prezidente Čínské lidové republiky, dámy a pánové,

přemýšlím o dvou typech politiků. Ten první má svůj sen, a ten sen se buď podaří, nebo nepodaří uskutečnit. A pokuta tohoto politika je právě v tom, že má sen. A já jsem rád, že se setkávám s politikem, který má svůj sen. Je to sen nejenom čínský, je to svým způsobem sen celosvětový. Je to sen o mírumilovném spojení našich kontinentů velkou Hedvábnou stezkou, One Belt, One Road. A když jste dorazil do České republiky, dorazil jste na konec velké Hedvábné stezky. Při našem setkání jsem několikrát zdůraznil, že bych si přál, aby právě Česká republika byla pro lidovou Čínu bezpečným a nerušeným přístavem.

Vážím si rovněž čínské iniciativy ve formátu 16+1. A při vší úctě k tomuto formátu, nic nemůže nahradit Váš velký sen. Máme pro Vás po večeři připraveno několik překvapení, pane prezidente. Jedním z nich bude podpis dohody o překladu Vaší knihy do češtiny, druhým krátký koncert slavného chlapeckého pěveckého sboru Boni Pueri ve Vladislavském sále, na který Vás srdečně zvu, a za pět minut se ozvou výbuchy, které nebudou teroristickým útokem, ale ohňostrojem na pobřeží Vltavy na Vaši počest.  

A protože jsem se ve svém mládí jako prognostik zabýval lidskými sny, dovolte mi, abych připil na Váš sen, na Čínskou lidovou republiku a na člověka, který dokáže tvořit sny, na prezidenta Čínské lidové republiky.

Miloš Zeman, prezident republiky, Pražský hrad, 29. března 2016

 

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.