Prezident Zeman: Řeka často nanicovatých slov drtí schopnost vykonat cokoliv pro celek

16.05.2021 19:38 | Komentář

Prezident republiky k 300. výročí blahořečení sv. Jana Nepomuckého

Prezident Zeman: Řeka často nanicovatých slov drtí schopnost vykonat cokoliv pro celek
Foto: Hana Brožková
Popisek: Český prezident Miloš Zeman

Drazí přátelé,

památka sv. Jana Nepomuckého vybízí k celé řadě otázek k zamyšlení. K tématům historickým nebo teologickým se vyjádří jistě ti nejpovolanější. Jak ale může přispět k oslavám 300. výročí blahořečení sv. Jana Nepomuckého prezident republiky? Mnoho jsem zvažoval slova, než jsem začal skládat tento list určený vám všem.

A právě onen fakt zvažování mne přivedl ke zdrojnici a skutečnému odkazu sv. Jana Nepomuckého pro současnost. Když přemýšlíme o tom, co sdělit bližním, ale též, co nevyřknout, noříme se do ticha, nerušeného prostoru. Jak zdůrazňuje církev, sv. Jan Nepomucký je strážcem zpovědního tajemství. Právě toto tajemství je místem skutečného ticha, které nepřehluší jakýkoliv hlomoz. Pobýváme přitom ve světě, který se vyznačuje především neskutečným hlukem. Zvučí elektronické stroje, vodopády slov zaplavují společnost, bez ladu a skladu, výkřik střídá výkřik, čím silnější je, tím větší potlesk se na sociálních sítích ozývá.

Anketa

Mělo by dětem být dovoleno sundat ve škole roušky?

94%
3%
3%
hlasovalo: 7073 lidí

Vším tím hlukem, křikem a hlomozem ale jen zakrýváme fakt, že člověk je stále stejný, stále stejně zranitelný. Vlastně se už obáváme uslyšet sami sebe, své myšlenky, své srdce. Právě sv. Jan Nepomucký nám ale říká, že skutečným východiskem je umění ponořit se v tu správnou dobu do ticha. Mlčet, když je čas mlčení a mluvit, když je čas mluvení. Zdánlivě jednoduché, ve skutečnosti vyžaduje takový životní přístup, vnitřní sílu.

Dostávám se tím k tématu politiky, ač to může být na první pohled překvapivé. Jenže právě v soudobé politice řeka často nanicovatých slov, proudy, které lze nazvat „žvást na žvást, tlach na tlach“, drtí schopnost vykonat cokoliv pro celek. V čase pandemie nebezpečného viru jsme paralyzováni průtrží protiřečících se výroků, lijákem informací, které se slévají v jednu nesrozumitelnou a matoucí změť.

A zde je onen velký úkol pro stát a církev. Společně, krok za krokem, přispívat k uklidnění rozbouřených vod. Pražský hrad jako symbol státnosti a duchovní střed vlasti, je příkladem dobrého sousedství. Prezident republiky zde sdílí tentýž širší prostor s arcibiskupem pražským a primasem českým. Nejde o sepjetí trůnu a oltáře, které v minulosti mnohdy vedlo k vzájemným neporozuměním. Jde o společenství, zosobněné v majestátní Katedrále. Zde se můžete poklonit ostatkům sv. Jana Nepomuckého i vzhlédnout ke státnímu znaku naší první republiky.

A nalezneme zde tolikrát zmíněné ticho.

Přeji tedy naší krásné zemi, aby překonala dobu složitou, abychom my všichni dokázali v pravý čas vstoupit do prostoru ticha, abychom stejně jako sv. Jan Nepomucký dokázali zachovat mlčení, když si to znamení času žádají.

Miloš Zeman
prezident republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.