Prezident Zeman: Stejně jako vy šílím a každý se vymlouvá. Opozice je nutná - aby ti, kdo chladnou, příliš nezpychli

16.09.2016 4:28

Projev prezidenta republiky při setkání se členy Zastupitelstva Pardubického kraje, vybranými starosty obcí a zástupci příspěvkových organizací Pardubického kraje:

Prezident Zeman: Stejně jako vy šílím a každý se vymlouvá. Opozice je nutná - aby ti, kdo chladnou, příliš nezpychli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, milý Martine, vážení členové zastupitelstva, vážené paní starostky, vážení páni starostové, dámy a pánové,

jestliže přijíždím do Pardubického kraje opět po roce, je mojí povinností jednak odpovědět na otázky, které mi byly předloženy minulý rok, a jednak se seznámit i s problémy, které přetrvávají. Panu hejtmanovi předám, po spolupráci s panem ministrem Ťokem, odpovědi na tři otázky, které se týkají dopravní infrastruktury, protože mě pan hejtman neustále bombardoval dálnicí D35 minulý rok, tak mu předám podrobný popis investičních akcí v této oblasti na území Pardubického kraje včetně harmonogramu a včetně rozpočtu, který je, pane hejtmane, dvacet sedm miliard korun. A kromě toho je tady železniční dopravní infrastruktura, konkrétně uzel Česká Třebová, šest miliard, a uzel Pardubice, tři a půl miliardy. Takže, to je první věc, kterou jsem, samozřejmě ve spolupráci s ministrem dopravy, splnil.

Jinak, stejně jako vy šílím, když čtu, jak pomalu se u nás staví dálnice a každý se vymlouvá někdy na EIA, někdy na územní rozhodnutí, někdy na výkup pozemků, ale podle mého názoru ten základní problém je v neschopnosti těch, kdo za to odpovídají, a to je především v oblasti silnic Ředitelství silnic a dálnic. Dokonce si nemyslím, že této instituci prospívají četné personální změny, protože než se ten člověk nově zapracuje, tak uplyne nějaké období a mezitím ty věci stojí.

Nicméně, vážím si toho, že i když v Pardubickém kraji je průměrná mzda asi dva tisíce pod průměrnou mzdou v České republice, že se zvýšila za poslední rok o šest procent, což je rychlejší než celorepublikový průměr, vážím si toho, že zatímco nezaměstnanost je v průměru pět procent, u vás čtyři procenta.

Teď k těm problémům. Ale ještě předtím bych chtěl, protože to je moje hobby a moje láska, hospice. Přátelé, v Americe umírá v hospicích padesát procent lidí, v České republice tři procenta, máme co dohánět. Vážím si chrudimského hospice, a chtěl bych všem, kdo byli spojeni s jeho prací, za tuto práci velice poděkovat, je to podceňovaná oblast, na příklad na Vysočině se pořád ještě neodhodlali k vybudování hospice jako v jednom z mála krajů, a doufám, Martine, že když už máte chrudimský hospic, tak byste mohli pokračovat vybudováním dalšího hospice. Hospiců není nikdy dost.

K těm problémům, já nebudu jmenovat všechny, o dopravní infrastruktuře jsem už mluvil, ale je tady jeden problém se splavněním Labe, a pokud je tady paní starostka Přelouče, chtěl bych jí velice poděkovat za její práci, za její odvahu v boji proti zeleným fanatikům, já už jsem o tom mluvil s předsedou Nejvyššího správního soudu panem Baxou i s předsedou Senátu, který pořád brzdí to zdymadlo v Přelouči, což je mimochodem investice asi za čtyři miliardy, protože kolonie modráska je dva kilometry od zdymadla v desetinásobném rozsahu, ale o tuto kolonii se nikdo nestará, zatímco desetina tohoto objemu u přeloučského zdymadla je podle Nejvyššího správního soudu předmětem zabrzdění významné stavební akce, která má umožnit splavnění Labe do Pardubic, a je tedy v klíčovém zájmu Pardubického kraje.

Tolik jenom několik úvodních poznámek a teď poznámka závěrečná. Chtěl bych poděkovat, protože se před krajskými volbami vidíme naposled, všem, kdo se podíleli na činnosti krajského zastupitelstva, a to bez ohledu na to, zda to byla krajská koalice, nebo opozice. Opozice  v demokracii je její přirozená součást, a opozice je nutná už k tomu, aby ti, kdo chladnou, příliš nezpychli. Chtěl bych samozřejmě poděkovat všem, kdo mají odpovědnost, nebo měli odpovědnost za jednotlivé úseky činnosti krajského zastupitelstva. Vím, že to byla práce nelehká a nervy beroucí, a ať dopadnou volby jakkoli, myslím, že si toto poděkování od prezidenta republiky zaslouží. 

A konečně poslední poznámka. Jsem velmi rád, že se zúčastním, z iniciativy pana hejtmana, setkání, myslím si, že je to dnes večer, se všemi potenciálními lídry, opravuji potenciálními hejtmany. Lídři nejsou potenciální, lídři už byli stanoveni, ale potenciálními hejtmany. Samozřejmě včetně dosavadního pana hejtmana,  a vážím si tohoto jeho gesta jako gesta tolerance a gesta, které naznačuje přátelskou spolupráci těch, co uspějí v budoucích volbách.

Děkuji vám za vaši pozornost.

Miloš Zeman, prezident republiky, Pardubice, 14. září 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…