Prezident Zeman: Ti, kteří odsuzují a přepisují historii, jsou podle mého názoru jenom ubožáci

22.11.2017 9:46

Projev prezidenta republiky při setkání se zástupci tisku k oficiální návštěvě v Ruské federaci

Prezident Zeman: Ti, kteří odsuzují a přepisují historii, jsou podle mého názoru jenom ubožáci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dámy a pánové, vážený pane prezidente,

dovolte mi, abych navázal na prezidenta Putina několika dalšími údaji. Přivážím s sebou zhruba sto čtyřicet podnikatelů, a protože vládní letka má jenom dva Airbusy, museli jsme si kvůli tomu najmout třetí. Když jsem letěl do Francie, měl jsem s sebou čtrnáct podnikatelů, tady sto čtyřicet, z toho by se dalo usoudit, že Rusko je desetkrát významnější než Francie. Pokud jde o konkrétní dohody, předpokládám, že deset z nich bude podepsáno v Moskvě a tři v Jekatěrinburgu. Celkový objem podepsaných kontraktů má činit dvacet miliard korun.

Jsem rád, že na českých vysokých školách v současné době studuje šest tisíc ruských studentů. Jsem rád, že vedle růstu exportu i importu dochází i k tomu, že roste počet ruských turistů v České republice. A je tedy vidět, že vzdor nejrůznějším sankcím se ekonomická spolupráce rozvíjí. To ovšem neznamená, že bych se se sankcemi smířil, a víte, že jsem jejich dlouhodobým odpůrcem. A to se týká jak sankcí Evropské unie proti Ruské federaci, tak samozřejmě i odvetných sankcí Ruské federace vůči Evropské unii.

Pane prezidente, například v oblasti potravinářské přijdete o naše vynikající sýry a neméně vynikající jogurty. Nevím, jestli je pivo také v sankcích, předpokládám, že asi ne.

V každém případě jste zbytečně skromný, pane prezidente, protože iniciativu na společné rusko-české diskuzní fórum jsme zplodili oba, a to na neutrální čínské půdě. Budu rád, když se práce tohoto fóra budou účastnit především historici, když jim budou přístupné archivy, z nichž mohou čerpat své informace, a když jejich práce přispěje k objasnění některých stránek našich vzájemných vztahů.

A zcela závěrem bych chtěl zdůraznit, že považuji za svoji krásnou povinnost předat ocenění veteránům druhé světové války, kteří osvobozovali tehdejší Československo. Jsou i ti, kteří odsuzují a přepisují historii. Podle mého názoru jsou to jenom ubožáci. V nedávném interview pro agenturu TASS jsem uváděl příklad bývalého ukrajinského premiéra Jaceňuka, který pro televizní stanici ARD z Německa prohlásil, cituji: „V roce 1943 napadl Sovětský svaz Německo a na cestě okupoval Ukrajinu." A toto byl, prosím pěkně, předseda vlády. Naštěstí už není, ale obávám se, že nikoli kvůli tomuto rozhovoru. Takže ti, kdo si nepamatují svoji minulost, jsou odsouzeni k tomu ji znovu prožít.

Děkuji vám za pozornost. 

Projev prezidenta republiky při setkání se zástupci tisku k oficiální návštěvě v Ruské federaci dne 21. 11. 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…