Prezident Zeman: V Ústí to pořád vypadá jako po bombardování, jako na konci druhé světové války

25.11.2016 18:36

Projev prezidenta republiky při závěrečné tiskové konferenci v Ústeckém kraji

Prezident Zeman: V Ústí to pořád vypadá jako po bombardování, jako na konci druhé světové války
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, dámy a pánové,

především bych chtěl konstatovat, v návaznosti na ukázaný terč, že mám na sobě bojovou kravatu a to z toho důvodu, že jsem dnes navštívil jednotku rychlého nasazení, a protože si vážím našich vojáků, vzal jsem si na jejich počest tuto kravatu v maskovacích barvách.

Vážený pane hejtmane, chtěl bych Vám poděkovat jednak jako obvykle za skvělou organizaci mé návštěvy Ústeckého kraje, ale samozřejmě také bych Vám chtěl blahopřát ke znovuzvolení hejtmanem Ústeckého kraje, myslím si, že si to zasloužíte.

Pan hejtman už řekl základní rysy mé návštěvy. Kdybych měl hledat nějakého společného jmenovatele, tak bych řekl, že stále ještě velká část Ústeckého kraje trpí nadprůměrně vysokou měrou nezaměstnanosti. Řešením tohoto problému je samozřejmě jednak vytváření nových pracovních míst, proto jsem velice uvítal rozhodnutí papírenského gigantu ve Štětí zdvojnásobit investicemi do technologie svoji výrobu a současně směrovat tyto investice tak, aby byl odstraněn nepříjemný zápach, který trápí obyvatele Štětí. Ve Štětí má také vyrůst obrovská pila za dvě miliardy korun, a já to vítám především proto, protože mě mrzí, že dochází velmi často k vývozu surového, tedy nezpracovaného dřeva.

Je ale pravda, že míra nezaměstnanosti je spoluurčena i tím, že existují lidé, kteří prostě nechtějí pracovat, kteří odmítají nabízenou práci, a já velmi vítám nedávno přijatý zákon, který jsem s radostí podepsal, a který redukuje sociální dávky směrem nikoli k životnímu, ale existenčnímu minimu, jež jak jistě víte, činí dva tisíce dvě stě korun měsíčně. Myslím si, že právě tento ekonomický tlak může alespoň část dobrovolně dlouhodobě nezaměstnaných přinutit pracovat, a chtěl bych v této souvislosti připomenout, že u nás je poptávka ne jenom po kvalifikované, ale i po nekvalifikované pracovní síle, to znamená například po pomocných dělnících, a právě lidé tohoto typu by mohli být takovými pomocnými a dalšími dělníky.

Ocenil jsem krásu města Krupky. Řekl jsem panu hejtmanovi, že mě má kontrolovat, zda budu chválit další města, která navštívím. A opravdu Krupka byla jediná. Neocenil jsem krásu ústeckých předměstí, ale pevně věřím, že i Ústí jednou zkrásní. Shodujeme se s panem hejtmanem, že to tam pořád vypadá jako po bombardování, jako na konci druhé světové války, a berte prosím tyto kritické poznámky jako snahu upozornit na tento problém a doufejme, že s tím jak primátor tak vedení města Ústí budou něco konkrétního dělat.

A závěrem bych, stejně jako pan hejtman, chtěl velice poděkovat všem občanům, kteří i přes ne zcela příznivé počasí ve velmi vysokém počtu navštěvovali naše setkání. Stejně tak bych chtěl poděkovat i krajskému zastupitelstvu a komunálním zastupitelstvům. Jsem se svojí návštěvou velice spokojen a doufám, že s ní jsou spokojeni i lidé, s nimiž jsem se tyto tři dny setkával.

Miloš Zeman, prezident republiky, Libochovice, 25. listopadu 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.