Prezident Zeman: V posledním měsíci, potažmo šesti nedělích, jsem přijal nebo přijmu šest prezidentů

04.04.2016 10:12

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci k ukončení návštěvy Královéhradeckého kraje

Prezident Zeman: V posledním měsíci, potažmo šesti nedělích, jsem přijal nebo přijmu šest prezidentů
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, dámy a pánové,

přeji vám dobrý den. Pan hejtman řekl téměř vše podstatné, ale já bych mu chtěl úvodem velice poděkovat za skvělou práci jeho týmu a jeho osobně, protože organizace byla perfektní a nemáme co vytknout.

Doplnil bych pana hejtmana spíše tím, že jsme měli i zajímavé setkání s poslanci a senátory za Královéhradecký kraj a že tady byl mimo jiné i europoslanec Tomáš Zdechovský, který přišel se zajímavým impulzem týkajícím se právě té zmíněné EIA, to znamená, že určité lobování příslušných ministrů v Bruselu by mohlo vést k pozitivním výsledkům z hlediska udělení několika výjimek, včetně dálnice D11. Já jsem si nechal udělat analýzu od Ředitelství silnic a dálnic, takže tam už jsou naprosto přesné rozpočty, naprosto přesné harmonogramy a jediné co zbývá, je právě ta ona nešťastná nová, nikoli stará, ale nová EIA.

Setkal jsem se a mluvil na toto téma nedávno i s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Poláci už jsou třicet kilometrů od hranic, to znamená, že zatímco dříve tomu bylo naopak, tak teď je situace na naší straně daleko, daleko komplikovanější.

Mimochodem, když už mluvíme o prezidentech včetně čínského prezidenta, setkal jsem se ze strany některých lehce mentálně zaostalých novinářů s názorem, že za mnou nikdo nejezdí. Chtěl bych proto konstatovat, že v posledním měsíci, nebo šesti nedělích, jsem přijal nebo přijmu šest prezidentů. Počínaje tedy již zmíněným polským prezidentem, makedonským prezidentem, slovinským prezidentem, čínským prezidentem, příští týden se uskuteční návštěva černohorského prezidenta a přespříští týden návštěva mého dlouholetého přítele rakouského prezidenta Heinze Fischera. A to nepočítám marockého krále.

Takže, když tito mentálně zaostalí novináři neobstáli s argumentací, že za mnou nikdo nejezdí, tak přišli s novou argumentací, že já nejezdím nikam. No, má to velmi prostou příčinu. Zaprvé, musíte mít čas na přijetí těchto prezidentů, a zadruhé, přijal jsem pozvání předsedy mezinárodního olympijského výboru k návštěvě olympiády v Riu, a protože plánuji návštěvu Latinské Ameriky, tak jsem tam nechtěl jet dvakrát, a jedná se nyní o organizaci mé návštěvy tak, aby navazovala na návštěvu zahájení olympijských her.

Předpokládám, samozřejmě, že na této tiskové konferenci žádný mentálně zaostalý novinář není, pouze vás prosím, abyste jim to vyřídili.

K jednání s čínským prezidentem bych uvedl jenom to, že ani jeden z nás dvou, zaprvé, nevyjadřoval žádné znaky servility vůči svému partnerovi, protože přátelství je něco jiného než servilita. Zadruhé, že během našeho setkání nepadla jedna jediná ideologická fráze, a zatřetí, že novináři by měli vědět, že otec současného čínského prezidenta zahynul za Kulturní revoluce v čínském koncentračním táboře a že i současný prezident byl tím řekněme pracovním táborem v době Kulturní revoluce postižen. Někdy se říká, že revoluce požírá své vlastní děti, pokud znáte tento slavný výrok.

Potvrzuji to, co říkal pan hejtman. To znamená, že jsem rád, že i v nepříznivém počasí byla velmi hojná účast. Chtěl bych za to všem občanům Královéhradeckého kraje poděkovat. Myslím si, že jsme udělali díky dohodám s Čínou něco pro automobilový průmysl. Pro rozšíření exportu Škoda Auto do Číny, který je už teď největším trhem. Stejně tak turistický průmysl může těžit z toho, že Krkonoše jako turistický ráj, což mohu sám potvrdit ze své mladší zkušenosti, mohou využívat i zřízení tří leteckých linek mezi Čínou a Českou republikou.

A když už mluvím o těch Krkonoších, tak jsem se trochu dojal při pohledu na Černou horu a další krkonošský masiv Žalý a podobně, protože si vzpomínám, jak jsem sem jezdil jako dítě, potom jako puberťák a potom jako dospělý člověk. A poslední návštěva Krkonoš, kde jsem proběhl celý krkonošský hřeben na běžkách a skončil v Černém dole, kde mě šla hledat Horská služba v noci. Tak tyto vzpomínky, jakási iluze déja vu, se mně vracely a vedle setkání se zajímavými lidmi to bylo i setkání se zajímavou přírodou, která mě, řečeno s Tolstým, připomněla moje dětství, moje jinošství a můj dospělý věk. To je vše.

Děkuji vám za pozornost.

Miloš Zeman, prezident republiky, Kostelec nad Orlicí, 1. dubna 2016

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…