Prezident Zeman: Vážím si toho, že Chorvatsko hodlá vstoupit do Schengenu

12.04.2019 9:10

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci u příležitosti oficiální návštěvy chorvatské prezidentky v České republice

Prezident Zeman: Vážím si toho, že Chorvatsko hodlá vstoupit do Schengenu
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Vážená paní prezidentko, dámy a pánové,

jsem velmi rád, že se s paní prezidentkou opět setkáváme, a budu se samozřejmě těšit i na další setkávání se. Slíbil jsem svoji účast na konferenci Iniciativy tří moří a myslím si, že po té, co už se podařilo prosadit myšlenku kanálu Dunaj-Odra, bude moje účast užitečná.

Samozřejmě, že podobně jako předchozí návštěva Rakouska i tato má upevnit středoevropskou spolupráci. Jsem rád, že jsme se shodli na tom, že formát Visegrád Plus může být v mnoha konkrétních jednáních v rámci Evropské unie nosný. Ocenil jsem, že za posledních pět let vzrostla naše obchodní výměna o padesát procent.

Ocenil jsem, že téměř milion českých turistů každoročně navštěvuje Chorvatsko. A vážím si i toho, že Chorvatsko hodlá vstoupit do Schengenu. Mimochodem, paní prezidentko, za Vašeho předchůdce pana Josipoviće jsem byl v Záhřebu při přijímání Chorvatska do Evropské unie jako výraz mé úcty k Vaší zemi. A nemám na tom samozřejmě co měnit.

Co říci na závěr. Drahá Kolindo, jste jediný politik, v jehož přítomnosti se neodvažuji kouřit. Takže až se uvidíme ne jenom na tom summitu tří moří, ale my vždycky sedíme na summitech NATO vedle sebe podle abecedy, a teď bude v Londýně v prosinci minisummit, no tak já si vezmu krabičku cigaret a nenápadně se vytratím, abych nebyl ten, kdo Vás jako nekuřáka bude nějakým způsobem rozčilovat.

Miloš Zeman
prezident republiky

Pražský hrad, 11. dubna 2019

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…