Prezident Zeman: Zbraně teroristů jsou jiné než ve standardních válkách

28.10.2016 16:29

Projev prezidenta republiky při slavnostní přísaze vojáků Armády České republiky:

Prezident Zeman: Zbraně teroristů jsou jiné než ve standardních válkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vojákyně a vojáci Armády České republiky,

vaše přísaha vás zavazuje chránit svoji vlast před jakýmkoli nepřítelem. Dovolte mi, abych v současné situaci to poněkud konkretizoval.

Domnívám se, že největším nepřítelem nejenom našeho státu, ale všech civilizovaných zemí, je mezinárodní terorismus. Terorismus, který dnes našel svoji teritoriální základnu, například v Iráku, v Sýrii a v dalších zemích. Který se opět pokouší ovládnout Afghánistán, z něhož byl vypuzen po zářijových útocích v roce 2001.

Zbraně teroristů jsou jiné než zbraně ve standardních válkách. Nemůžeme očekávat pochod nepřátelských armád na naše území. Ale to, co očekávat můžeme, a co zažily už mnohé jiné státy, je teroristický útok zaměřený proti nevinnému civilnímu obyvatelstvu. A nebezpečí tohoto útoku v žádném případě nelze podceňovat jen proto, že se dosud nestal u nás a stal se jinde. 

Buďte proto připraveni na boj proti mezinárodnímu terorismu na jakékoli frontě. Někteří z vás budou vysláni do zahraničních misí, ať už se jedná o Afghánistán, Mali nebo další země. Někteří z vás zůstanou na území České republiky a jejich úkolem, mimo jiné, bude chránit toto území a jeho obyvatele, zejména v oblasti významných objektů, před hrozbou teroristických útoků. Věřím, že ve spolupráci s Policií České republiky i hasičským záchranným sborem tento úkol se ctí splníte.

Děkuji za pozornost.

Miloš Zeman, prezident republiky, Praha, 28. října 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.