Přibil (ODA): Betonové zdi chrání elity. Ale co obyčejní Evropané?

22.09.2017 9:05

Chceme-li zachovat jednotnou a spolupracující Evropu, musí mít politikové její občany na své straně. A hlavně Evropu začít chránit. Ne stavět zdi.

Přibil (ODA): Betonové zdi chrání elity. Ale co obyčejní Evropané?
Foto: ODA
Popisek: Občanská demokratická aliance

Ale to se nepodaří, pokud mezi ně a politické elity budeme stavět betonové zátarasy. Což se nyní děje kvůli hrozbě terorismu. Významné budovy obklopujeme betonovými ploty, aby byly chráněny. Jenže tím stavíme bariéry i pro občany. Ti si za chvíli nebudou moci svobodně prohlédnout jak evropské památky, tak stejně neuvidí sídla svých vlád, prezidentů a podobně. Bude to tak, jako když ve středověku byly hrady nahoře - aby k nim nemohli nájezdníci - ale ani poddaní. Ještě nám schází padací mosty.  

A jak vysvětlíme občanům, že chráníme politiky, ale je necháváme napospas na nechráněných ulicích?

Děláme to prostě špatně. Namísto plotů vně Evropy, abychom zachovali a chránili její svébytnost, spolupracující státy a svobodně cestující evropské obyvatele, budujeme desítky uzavřených prostor, kde budou politikové jako v mauzoleu, a občané venku zanechaní napospas terorismu... Se kterým si nevíme rady. A kolem všudypřítomný strach. Ani moc nepřeháním, když to přirovnám typově ke strachu kdysi za okupace - z toho, co přijde zítra. Co vypukne. A kde.

Stavby zdí jsou proto zoufalým krokem, rezignací na evropské hodnoty, které bychom měli chránit jako oko v hlavě. Kdysi jsme s velkou slávou za přítomnosti kamer stříhali ploty mezi námi a Rakouskem. Pak jsme zbořili jsme s velkou slávou hranice i ploty mezi státy, a dnes? Pokorně si budujeme oplocené státečky kolem institucí a památek.  Omezujeme své území. A je jedno, zda jsou ty zdi skleněné jako kolem Eiffelovky, nebo betonové jako právě v Rakousku klolem sídla vlády, nebo kolem našeho krásného Staromáku (který budou hyzdit).

Nechci žít v Evropě tisíců zdí. Chci žít ve svobodné a bezpečné Evropě, i kdyby ta svoboda a bezpečí měly být zachovány za cenu zdi jediné, Evropu obklopující. S tou jedinou bych se smířil. S těmi ostatními nikdy. Nastal čas, aby se Evropa přestala hádat o své malé vnitřní problémy, a zaměřila se na ten jediný - aby zůstala Evropou bez hranic a zdí. Proto ji musíme začít chránit. Tak tvrdě a důsledně, jak jsme toho schopni.

Proč? No protože je přece naše. Takže bychom se tak k ní měli chovat.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.