Priesol (SZ): Odmítáme memorandum o vzájemné spolupráci s čínským Wuhan

22.09.2015 17:36

Jihlavská radnice má zájem rozšířit svá partnerská města o čínský Wuhan.

Priesol (SZ): Odmítáme memorandum o vzájemné spolupráci s čínským Wuhan
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Nakolik je partnerství myšlenkou jihlavských radních a nakolik je to diktát sociálnědemokratického vedení kraje a celé republiky se můžeme jen dohadovat.

Zpráva Bis z roku 2013 explicitně uvádí, že je zájem čínské strany, zvýšit svůj vliv (politický, mediální, společenský) k  podpoře čínských ekonomických zájmů (řeč je také o čínských  agentech operujících na našem území). V případě Číny jde zejména o využití ekonomických argumentů k podpoře svých politických zájmů v ČR. Jihlava prostřednictvím náměstka Výborného, který memorandum o spolupráci vyjednává, jde v tomto Číně čile naproti.

Uvědomme si ovšem skutečnost, že Čína stále porušuje mezinárodní smlouvy nejen v otázce protiprávního zabrání Tibetu. Od roku 1950 zemřelo v Tibetu v důsledku okupace 1,2 milionu obyvatel a v posledních letech 133 lidí si vzalo život, sebeupálením v reakci na  zoufalou situaci nesvobody. Čína neustále potlačuje základní lidská práva, především pak právo na svobodu vyznání, svobodu tisku a slova, zjevná diskriminace žen a diskriminace pracujících.

Jihlavská radnice (i v tomto roce)pravidelně vyvěšuje Tibetskou vlajku jako gesto solidarity k Tibeťanům, jež jsou okupováni a nucení k emigraci ze svého území. Memorandum s Wuhanem pak tuto letitou podporu zesměšňuje.

Lidská práva jsou více než obchodní zájmy.

Škoda auto se etablovala velmi úspěšně v Číně, postavila tam výrobní haly a prosperuje. To celé v době, kdy Česká republika byla principiálně obhájcem lidských práv. Největšími obchodními partnery Číny v Evropě jsou Německo a Francie. I přes to, že se Angela Merklová stejně jako bývalý president Šarkozy pravidelně setkávají s Dalajlámou.  Jihlava je sice malé a chudé město v porovnání s čínským Wuhanem.  Neměla by však zapomínat jaké hodnoty jí zdobí.  Tedy respekt k lidským právům,  demokracii a svobodě.

Memorandum hovoří o přátelské spolupráci.  Přátelství je postaveno na důvěře. Jde ale důvěřovat státu, jež popírá základní lidská práva?

Patrik Priesol

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě