Přikryl (ČSSD): Legislativce ministerstva spravedlnosti 168 letá historie družstev nezajímá

27.01.2017 6:37

Pokud by šlo jen o tradici tak by to byla jen neznalost. Ale ono jde také o jistoty více než šesti set tisíc rodin žijících v družstevních bytech, téměř 2 miliony občanů, kteří netuší, že toto ministerstvo ohrožuje jejich jistoty.

Přikryl (ČSSD): Legislativce ministerstva spravedlnosti 168 letá historie družstev nezajímá
Foto: ivanprikryl.cz
Popisek: Ivan Přikryl

Připravuje se novela zákona o obchodních korporacích. Tým ministerských legislativců nejen že v ní neřeší nedostatky stávající právní úpravy, pasti, které přinesla nová civilní legislativa například rizikem likvidace družstva soudem, pokud dosud družstva nezměnila stanovy, na což „prozíravý zákonodárce“ stanovil kvorum přítomnosti 100 % členů, ale připravuje novelu přinášející další a zdaleka větší rizika.

Mladí právníci ministerstva asi nic netuší o specifikách družstev ve světě. Téměř miliarda obyvatel planety nalezla v družstvech dostupnou službu, jistotu, prospěch, například 120 milionů Američanů má důvod být jejich členem, protože jejich smyslem není podnikání ale služba prospěch svých členů. U nás vznikala první družstva okolo roku 1849.

Ve světě je tomu jinak. Pan prezident USA Donald Trump chválil nedávno tuto formu svépomoci v Severní Karolíně, kde si lidé založili družstvo které, zřídilo solární elektrárnu ne pro „fotovoltaické magnáty“ ale proto, že kontrolují její hospodaření a mají levnou elektřinu. Přijedete-li do Bostonu a navštívíte Harvardskou univerzitu naleznete snadno družstvo studentů, ve kterém dostanou levně vše co potřebují - sešity, oblečení. Turistům za tržní cenu, členům za režii se slevou. To jen například. Družstva ctí světově jistá pravidla, které formulují jako „družstevní principy“ a OSN doporučuje každé dva roky vládám členských států, aby to respektovala a nové právní úpravy s družstvy konzultovala. Základem jsou stanovy obsahující vnitřní pravidla bez diktátu státu. Ministerstvo spravedlnosti ČR na to nehledí.

Proto nyní ministerští úředníci družstva ignorují, „jděte k čertu s tradicí, hodnotami, principy, demokracií“ říkají off rekord zástupcům družstevních svazů. Jste obchodní korporace jako každá jiná, my vám určíme právní režim a dost. Externí experti ministerstva, mnohdy ctihodní soudci řešící ojedinělé kauzy 5ti- 10ti případů neshod v domě, třeba při plánování oprav, hned nařizují stoprocentní shodu členů při rozhodování což je v praxi nemožné. Novou konstrukcí vypořádacích podílů způsobí, že v ekonomicky slabších regionech záhy upadne družstvo do insolvence a lidé mohou přijít o své byty. Tak je to vážně. Víc než si myslíte.

Členové to zatím netuší. Nebrání se, a odborníci družstevních svazů nevycházejí z úžasu. Zastává se jich snad jen Úřad vlády a přímo premiér Sobotka, ale zatím marně, ministerská mašinerie rozpory nebere a doposud trvá na svém.

A tak nezbývá než veřejný apel na členy, Necháte si to líbit? Opět chceme být raritou v Evropě, ve světě? Umíme ochránit práva minorit, i dnes se může přehlasovaný člen družstva obrátit na soud má –li pocit, že ostatní porušili zákon, stanovy.

Pracuji v družstevnictví celý život, i v mezinárodním měřítku, znám nejen Evropské modely a tvrdím, že jsme dost raritou. Připadám si jako v africkém rozvojovém státě s nedemokratickým režimem, kam jsem před lety jezdil s kolegy pomáhat při tvorbě družstevní legislativy. Teď abych volal Mezinárodní družstevní svaz na pomoc k nám? Asi napíšu panu prezidentu USA, aby nám pomohl, a poslal experty, kteří objasní význam družstev u nich. Mimochodem je to doména republikánů i demokratů. Oni totiž ctí družstva a vítají jejich roli. Nejen oni, celý moderní svět. Jen doma není nikdo prorokem, že. Tak volám SOS. A vzkazuji členům – nenechte si to líbit!

Psáno pro blog.idnes.cz

JUDr. Ivan Přikryl

  • SOCDEM
  • bývalý náměstek na MMR, šéf Úřadu vlády, člen exekutivy ICA.
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…