Primátor Adámek: K obnově památníku se rodina Baťů hlásí

09.05.2017 15:39

Významně přispějeme na pořízení letadla do Památníku Tomáše Bati. S tímto sdělením navštívila městskou radu Rosemarie Bata Blyth, vnučka Tomáše Bati. A přiznala, že obnovu památníku bere jako srdeční záležitost, stejně jako její matka Sonja, která převzala nad obnovou Památníku Tomáše Bati morální záštitu.

Primátor Adámek: K obnově památníku se rodina Baťů hlásí
Foto: tan
Popisek: primátor Zlína Miroslav Adámek (STAN)

„Hledáme možnosti, jak co nejvíce pomoci. Výroba a instalace letadla je jednou z nich. Vše, co s tím souvisí, je pro mě radostnou prací,“ svěřila se Rosemarie Bata Blyth. „Moc paní Baťové děkujeme. Je skvělým vzkazem, že se k obnově památníku rodina Baťů hlásí,“ přiznal primátor Miroslav Adámek.

Do památníku, jehož obnova aktuálně probíhá, se má vrátit maketa letadla Junkers F 13, ve které přišel v roce 1932 o život Tomáš Baťa, zakladatel slavného obuvnického impéria. Stroj bude postaven v měřítku 1:1, oproti originálu bude maketa jiná pouze v tom, že nebude mít motor a interiér pro pasažéry. „Víme, že náklady dosáhnou výše několika milionů korun. Nejde tedy o nijak zanedbatelnou částku. Velmi proto vítáme, že paní Rosemarie Bata Blyth nabídla svou pomoc,“ prohlásil náměstek primátora Jiří Korec, který se projektem také zabývá.

Památník se vrátí do původní podoby z 30. let minulého století, kdy byl nazýván „skleněným krystalem“ a stal se jedním ze symbolů Zlína. Ubourány již byly obě postranní přístavby, probíhá odborné odstraňování nevhodných podlahových konstrukcí a příprava pro položení podlah nových, začínají se také tvořit repliky betonových schodišť. „Spolu s odborným restaurátorem probíhají dodatečné průzkumy omítek a dalších konstrukcí a budou zahájeny samotné restaurátorské práce,“ sdělil Jiří Stacke, předseda představenstva společnosti Zlínstav, která obnovu památníku realizuje.

Při rekonstrukci jsou použity železo, beton a především sklo, tedy materiály, s jakými pracoval architekt František Lydie Gahura, který je autorem stavby.

Obnovení Památníku Tomáše Bati vyjde na cca 70 milionů korun. Městu se podařilo získat dotaci z ministerstva kultury ve výši 32 milionů korun, zbytek uvolní ze svého rozpočtu. Použije také prostředky z veřejné sbírky, která již vynesla téměř 600 tisíc korun. Veškeré finanční dary ze sbírky nazývané Zlíňané sobě jsou soustředěny ve Fondu na obnovu Památníku Tomáše Bati. „Jakmile se stavební práce rozběhly, zájem veřejnosti i firem se zvýšil. Všem za pomoc moc děkujeme,“ vzkázal Miroslav Adámek. Památník by měl být znovu otevřen ve druhé polovině příštího roku.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.