Primátor Batthyány: Práce s mládeží je jedním z cílů Technického muzea

09.09.2017 18:42

Technické muzeum otevřelo expozici o průmyslu. Představuje i muže na křídlech.

Primátor Batthyány: Práce s mládeží je jedním z cílů Technického muzea
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Liberce Tibor Batthyány

Novou expozici mapující průmyslovou minulost a současnost Libereckého kraje a historii někdejší liberecké Vojenské odborné školy leteckých mechaniků otevřelo v pátek 8. září Technické muzeum Liberec. Slavnostního zahájení se zúčastnil za přítomnosti primátora Liberce Tibora Batthyányho a velvyslance Státu Izrael Daniela Merona také ten nejpovolanější, a sice přímo absolvent výcvikového kurzu zmíněné školy Avraham Harshalom z Izraele, který se před sedmdesáti lety zúčastnil války za nezávislost své země. Do Liberce tak zavítal po dlouhých letech a jeho příběh a rovněž i osudy československých pilotůzachycuje výstava fotografiís názvemThe Wingmen – Muži na křídlech, která se stala součástí otevřené expozice.

„Všichni víme, že strojní i automobilový průmysl má v našem městě bohatou historii. Stačí připomenout, že letos uplynulo úctyhodných 111 let od výroby prvního automobilu v Liberci. Technické muzeum nám zkrátka ukazuje, čím je Liberec proslulý. U starších návštěvníků probouzí exponáty nostalgii, zatímco u dětí a mládeže vzbuzují zájem o techniku a technické obory. Práce s mládeží, která se naplno rozjede spolu s chystanou Dílenskou akademií pro školy, je ostatně jedním ze strategických cílů Technického muzea a mohu slíbit, že město bude tento vítaný projekt ze všech sil podporovat,“ řekl primátor Tibor Batthyány, který po slavnostním otevření přivítal izraelského velvyslance a hosty z Izraele na liberecké radnici, kde se zapsali do kroniky města.

Podporu projektu vyjadřuje i náměstek primátora Tomáš Kysela. Ten ocenil snahu představitelů Technického muzea o znovuzrození areálu LVT a postupné budování jedinečného zábavně-naučného komplexu. „Muzeum se dnes rozrůstá o další výstavní pavilon a o další unikátní expozice. Začátky nových projektů nikdy nejsou jednoduché a k dokonalosti bude potřeba ještě spousta práce, ale věřím, že týmu ředitele Jiřího Němečka se to opět podaří a že nové expozice budou stejně úspěšné jako ta stávající,“ doplnil primátor.

Návštěvníci najdou novou expozici v pavilonu B. Ten musel projít nejnutnější obnovou. Prokouklo i okolí celého pavilonu. Veřejnosti bude zpřístupněn od soboty 9. září, kdy zároveň dojde v 11.00 hodin ke slavnostnímu předání parní lokomotivy. Uvnitř pavilonu si mohou návštěvníci prohlédnout historické textilní a obráběcí stroje, například první programovatelný tkalcovský stav, děrovačku děrných štítků nebo letoun BAK-01, který v roce 1948 vytvořil světový rychlostní rekord (252 km/h).

Výstava The Wingmenpředstavuje devět mužů židovského původu, kteří z někdejšího Československa ke konci čtyřicátých let odešli na pomoc Izraeli a přispěli tak k uhájení jeho existence. Jedním z nich je i dnes dvaadevadesátiletý Avraham Harshalom, přeživší z Osvětimi, veterán a absolvent výcvikového kurzu pro Izrael na Vojenské odborné škole leteckých mechaniků v Liberci. Škola fungovala na zdejším letišti mezi lety 1945 a 1949. Výcvik tehdy absolvovalo sedm desítek příslušníků židovské vojenské organizace Hagana.

V tomto období se totiž Československo stalo nejen hlavním dodavatelem zbraní nejprve pro sionistické hnutí v Palestině a po vyhlášení nezávislého státu v květnu 1948 také pro Stát Izrael, ale zároveň poskytlo výcvik izraelské armádě. Českoslovenští specialisté cvičili mimo jiné i v Liberci ve vojenských kurzech piloty, letecké mechaniky, pozemní personál, tankové posádky a výsadkáře. Většinou se kurzů účastnili židovští dobrovolníci, mnozí z nich přeživší holocaustu, kteří chtěli pomoci Izraeli vyhrát v jeho válce za nezávislost.

Mnoho československých Židů, kteří prošli těmito kurzy a odešli do Izraele, se zpět do Československa nevrátilo. Po komunistickém převratu v únoru 1948 neměli již tito lidé zájem vrátit se do svých původních domovů. Československo v nich ztratilo specialisty s talentem a potenciálem. Ve své nové vlasti byli ve svých profesích velmi úspěšní a přispěli k posílení bezpečnosti Izraele a k rozvoji ekonomiky a vědy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…