Primátor Beitl: Systém vjezdových karet se postupně stal nepřehledným

12.01.2016 19:25

Od 1. ledna letošního roku se změnil dopravní režim v pěší zóně v centru Jablonce nad Nisou. Zásobování v obchodech je nově možné po celý den bez časového omezení a vozidla, která vjíždí do pěší zóny a krátkodobě tam parkují, jsou definována dopravními značkami. Vjezdové kontrolní karty, na něž byli lidé zvyklí, už radnice nevydává.

Primátor Beitl: Systém vjezdových karet se postupně stal nepřehledným
Foto: Redakce
Popisek: primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl (ODS)

Systém vjezdových karet, které umožňovaly jejich držiteli vjezd do pěší zóny v centru města, se postupně stal nepřehledným, velmi obtížně kontrolovatelným a také lehce zneužitelným. Navíc podnikatelům přinášel administrativní zátěž spojenou s vyřizováním karet a leckdy komplikoval každodenní život.

„Dosavadní systém byl nepřehledný a ve své podstatě omezující. Navíc vydávání karet nemělo oporu v zákoně. Pokud vozidlo splní zákonné podmínky pro vjezd do pěší zóny, není jej možné pokutovat za to, že nemá vydanou vjezdovou kartu. A právě toto se doposud dělo. Novým systémem to chceme napravit,“ vysvětluje náměstek Miloš Vele, do jehož gesce spadá správa městských komunikací.

Nové opatření je dalším v řadě v celkové koncepci z roku 2013. Tehdy došlo k zásadní úpravě parkování v centru. „Omezili jsme prodej parkovacích míst rezidentům, tím došlo k rozšíření počtu parkovacích míst a na určitých místech jsme zavedli rychloobrátkové parkování, tj. na 30 minut zdarma, abychom podpořili obchodníky v centru a vyšli vstříc i jejich zákazníkům. Časem se ukázalo, že to bylo dobré řešení,“ vzpomíná primátor Beitl.

„Věřím, že i toto opatření pomůže podnikatelům ve středu města. Pěší zóna je ze své podstaty určena pro pěší, kterým by neměla bránit ani projíždějící ani parkující auta. Po určité době jsme připraveni přínos nového opatření vyhodnotit a případně upravit,“ říká Beitl. Povolení vjezdu je vyznačeno na dopravních značkách vymezujících pěší zónu a vozidla dopravní obsluhy definuje zákon. Jsou to vozidla zajišťující zásobování nebo lékařské, opravárenské, údržbářské, komunální a podobné služby, patří sem také vozidla s označením č. O 7 – parkovací průkaz pro vozidlo přepravující osobu těžce zdravotně postiženou; dále taxíky a vozidla, jejichž řidiči mají v oblasti za značkou bydliště, sídlo provozovny nebo garáž. Samozřejmě se to rovněž týká i vlastníků nemovitostí v pěší zóně. Vjezd bude povolen také vozidlům IZS.

Servisní informace

Parkovací karty pro invalidy se vydávají na radnici
Průkazy s označením O7 - parkovací průkaz označující vozidlo přepravující osobu těžce zdravotně postiženou se vydávají na radnici – paní Michaela Kovačová, 3. patro č. dveří 343.

Vyhrazení parkovacího místa
O vyhrazení parkovacího místa pro konkrétní vozidlo (např. v místě bydliště) je třeba žádat na odd. dopravní a silniční ve 3. patře radnice. Sazba poplatku je upravena vyhláškou č. 2/2013 – Místní poplatek za užívání veřejného prostranství.

Růžové parkovací karty
Kontrolní parkovací karty, které umožňují stání na některých zpoplatněných parkovištích, kde se úhrada provádí prostřednictvím parkovacích automatů, se nově vydávají v Informačním středisku v přízemí radnice.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…