Primátor Bělica: Další novinkou v Havířově bude bikesharing

19.04.2019 19:37

Primátor Havířova diskutoval s občany. Tématem byly chytré technologie, ale také třeba „klepače“.

Primátor Bělica: Další novinkou v Havířově bude bikesharing
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Již potřetí navštívilo nad padesát Havířovanů Kulturní dům Radost, aby společně se svým primátorem prodiskutovali, co a jak je ve městě možné vylepšit. V podvečer 15. dubna si obyvatelé Havířova nejprve vyslechli, jaké novinky pro ně město aktuálně chystá, poté primátora zahrnuli rozličnými dotazy.

V úvodu setkání představili zástupci havířovského magistrátu dva chystané projekty spadající do konceptu smart city, který využívá digitální, informační a komunikační technologie pro zvýšení kvality života ve městech.

Prvním z nich je zavedení bezdrátového internetového připojení v autobusech MHD. "Wifi v autobusech MHD lidem zpříjemní jejich cestování a zároveň rozšíří možnosti využití času, který jim přeprava například do školy nebo za zaměstnáním zabere. Wifi do autobusových linek nedávno zavedl Moravskoslezský kraj a my na jejich projekt chceme navázat. Systém již od ledna letošního roku funguje v linkách příměstské dopravy a zanedlouho bude dostupný také ve všech 56 autobusech MHD Havířov," sdělil primátor Josef Bělica.

Další novinkou v Havířově bude bikesharing, tedy systém sdílení jízdních kol. Jedná se o službu pro obyvatele, která spočívá v zapůjčení jízdního kola k přepravě po městě. "V tomto systému je možné zapůjčit si kola 24 hodin denně prostřednictvím uživatelské aplikace nebo SMS. Díky aplikaci lze zjistit nejblíže zaparkované kolo. Systém umožňuje půjčení jízdního kola na jednom stanovišti a jeho vrácení na jiném místě do stojanů určených v aplikaci nebo na webu. V dodrženém časovém úseku je služba zcela zdarma," přiblížil primátor. Na dodavatele již město připravuje soutěž, služba by měla být dostupná již letos v létě.

Po úvodních prezentacích již tradičně přišly na řadu otázky občanů. Lidé se nejčastěji ptali na konkrétní záležitosti v bezprostřední blízkosti jejich bydliště, stěžovali si na hluk v blízkosti Klubu Stolárna, rozbité lampy poblíž fitness centra Luna, na stromy napadené jmelím, nedostatek parkovacích míst či odstavená auta. Někteří Havířované by např. chtěli odhlučnit komunikaci na Těšínské ulici, zřídit ve městě hospic či protialkoholní záchytnou stanici, zvýšit četnost víkendových spojů příměstské dopravy, prodloužit interval signalizace na přechodech pro chodce nebo demontovat „klepače“ z havířovských dvorků.

Některé záležitosti není v možnostech města ovlivnit, protože se např. jedná o pozemky a objekty v soukromém vlastnictví. Část dotazů a stížností slíbil primátor prověřit a odpovědi tazatelům magistrát zašle. Jelikož odpovědi na tyto dotazy většinou zajímají více obyvatel, město stejně tak jako při předchozích setkáních s primátorem odpovědi na tyto dotazy zveřejní.

Zdaleka ne všechna vystoupení byla kritická. Někteří občané přišli primátorovi poděkovat. Děkovalo se za stavbu chodníku na Selské ulici, jejíž druhá část se právě realizuje, za práci pracovníků Technických služeb v Dolních Datyních, za práci města se seniory a také za kulturu ve městě, ale i např. za zasílání odpovědí na otázky obyvatel.

O termínu dalšího setkání s primátorem, které se uskuteční v měsíci červnu, bude město informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.