Primátor Charvát: Kritikům ceny rekonstrukce bych rád připomněl, že stadion vznikl za první republiky

23.09.2017 17:43

Zastupitelstvo města Pardubic na svém čtvrtečním jednání neschválilo realizaci investiční akce „Revitalizace letního stadionu“. Pro přijetí návrhu bylo potřeba 20 hlasů, pro rekonstrukci stadionu přitom hlasovalo 18 zastupitelů, 4 se zdrželi, 1 byl proti a 5 nehlasovalo vůbec.

Primátor Charvát: Kritikům ceny rekonstrukce bych rád připomněl, že stadion vznikl za první republiky
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Pardubic Martin Charvát (ANO)

Při rozpravě zaznívala často kritika ceny celkové rekonstrukce stadionu a přilehlého okolí. „Zastupitel Haas uvádí, že ještě před rokem měla oprava stadionu stát 350 milionů a nyní je to o 200 milionů více. To není pravda. Revitalizace samotného stadionu se z původně odhadovaných 241 milionů dostala na 250 milionů. S DPH je to pak 302 milionů. 173 milionů (s DPH 209) oproti původně plánovaným 150 milionům představuje investování do infrastruktury, tedy dalšího zázemí pro sportovce, parkování, příjezdové komunikace, jejich osvětlení atd.,“ uvedl těsně po hlasování primátor Martin Charvát. Rekonstrukce letního stadionu a revitalizace jeho širokého okolí byla vyčíslena na 510 milionů včetně DPH.

„Mrzí mě, že někteří kolegové zřejmě nepochopili, že ona částka představuje revitalizaci celého obrovského území, nikoliv opravu jedné budovy. A rozkouskovat komplexní revitalizaci, jak navrhoval kolega Haas, není logické. Měli bychom upravené okolí kolem jakési velké, ošklivé pihy, kterou myslím fotbalový stadion. Ten je nutné, už proto, že je více než 20 let v podstatě v havarijním stavu, urychleně opravit,“ poznamenal první náměstek primátora Jiří Rozinek, který dodal, že v dokumentu významných investičních projektů do roku 2020, který zastupitelé schválili před rokem, rekonstrukce stadionu a jeho okolí s tímto odhadovaným rozpočtem byla uvedena. „Mnozí za rekonstrukcí viděli stadion určený úzké skupině uživatelů. Celý revitalizovaný areál měl ale sloužit také fotbalovému mládí i široké veřejnosti pro sportovní aktivity. Mrzí mě, že se tak nestane,“ okomentoval ještě rozhodnutí zastupitelstva náměstek Rozinek.

Podle projektu komplexní přístup k revitalizaci celého území zajistí, že v centru města bude moderní sportovní areál, který bude mít odpovídající zázemí, infrastrukturu a navíc vše bude sladěno s okolím. Dohromady se zájmy soukromých investorů, kteří do tohoto území chtějí vstoupit, má šanci v Pardubicích vzniknout území, které bude funkční a které se bude líbit.

„Kritikům ceny rekonstrukce bych také rád připomenul, že letní stadion vzniknul v době první republiky, poté se do něj výrazněji již neinvestovalo. Stadion, respektive jeho tribuny a brána Borců, jsou vyhlášeny kulturní památkou a vzhledem k tomu náklady na rekonstrukci rostou. Žádnému předchozímu vedení města se nepodařilo to, co nám – udělat konkrétní kroky s jasným časovým výhledem, které směřují k realizaci revitalizace,“ doplnil primátor Charvát.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

18:09 Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke globální krizi.