Primátor Charvát: Larischova vila je připomínkou utrpení českých vlastenců

03.10.2017 6:37

Pardubice uvolnily ze svého rozpočtu půl milionu korun na opravu Larischovy vily. Majitel vily Československá obec legionářská, která je neodmyslitelně spjata s nejtragičtějšími okamžiky české historie, dotaci využije na opravu střechy a stropů věže, včetně sanace dřevomorky.

Primátor Charvát: Larischova vila je připomínkou utrpení českých vlastenců
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Pardubic Martin Charvát (ANO)

„Larischova vila je symbolem československého odboje a připomínkou utrpení českých vlastenců. V jeho sklepeních v období heydrichiády v roce 1942 Němci vyslýchali spolupracovníky výsadkářů ze skupiny SILVER A i obyvatele Ležáků, aby je následně zastřelili na nedaleké střelnici. Město není vlastníkem objektu, ale jsme si vědomi významu této památky a proto jsme považovali za svou povinnost pomoci při její záchraně,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

Novorenesanční vilu si nechal v roce 1855 na okraji Pardubic postavit jako své reprezentativní sídlo baron Jiří Larisch-Mönich. V době německé okupace ji vlastnil policejní pluk z Kolína, po válce ve vile působila škola důstojnického dorostu. Od roku 1956 zde měla kanceláře a sklady pardubická Tesla. V roce 2000 koupila celý průmyslový areál i s vilou firma Foxconn, která v roce 2015 léta nevyužívaný zámeček bezplatně převedla na Československou obec legionářskou. Ta začala s postupnou záchranou chátrajícího objektu.

„Vila je v uvozovkách řečeno pouze městskou, nikoli národní kulturní památkou. Legionáři tak bohužel nemají šanci dosáhnout na evropské dotace. Opravy jsou velmi nákladné. Vila je součástí historie našeho města stejně jako národní kulturní památka Památník zámeček - popraviště, který je majetkem města a do kterého budeme investovat. Považuji proto za naši morální povinnost přispět také legionářům částkou 500.000 korun, kterou jsme uvolnili z Programu podpory kultury. Obnovu památky finančně podpořily také Pardubický kraje a Ministerstvo kultury,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Legionáři po převzetí Larischovy vily zahájili práce na odstranění havarijního stavu střechy věže a stropů. „Věžička, která byla nejvíce poškozena je již sejmuta, je ale třeba dokončit sanaci proti dřevomorce, zpevnit napadené a poškozené nosné konstrukce střechy, zhotovit repliku věžičky a zpevnit a opravit stropy uvnitř věže,“ nastínil náměstek rozsah oprav, které vilu v nejbližší době čekají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.