Primátor Charvát: Projděte se na Štědrý den Pardubicemi

23.12.2016 17:15

Stejně jako loni, i letos si mohou obyvatelé Pardubic zpříjemnit vánoční čas procházkou městem. O Štědrém dnu se otevřou dveře hned několika památek včetně expozic. Navštívit můžete Zelenou bránu, pardubické muzeum či zámeckou věž, Pernštýnské náměstí pro změnu rozezní koledy. Pod taktovkou sbormistra Zdeňka Kudrnky vystoupí na schodech radnice Pardubický dětský sbor, v jehož podání zazní vánoční klasika, Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby.

Primátor Charvát: Projděte se na Štědrý den Pardubicemi
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Pardubic Martin Charvát (ANO)

„Je neuvěřitelné, jak Pardubice večer na Štědrý den pravidelně ožívají. Mám pocit, že do centra přijde víc lidí, než jak je tomu v kterýkoliv všední den a to mě moc těší. Nechť si obyvatelé i návštěvníci Pardubic nezaměnitelnou vánoční atmosféru maximálně užijí, stráví pohodové Vánoce podle svých představ a vstoupí do roku 2017 pravou nohou,“ přeje všem primátor města Martin Charvát.

Kdo chce, může si třeba přijít na Pernštýnské náměstí zazpívat tradiční vánoční koledy. „Spousta lidí je již zvyklá po vánoční večeři a rozbalování dárků vyrazit na procházku do našeho krásného historického centra a projít se po památkách. I letos jsme se rozhodli pokračovat v tradici zpívání na schodech pardubické radnice. Všechny srdečně zveme na Štědrý večer do centra města, kde společně můžeme sdílet nejkrásnější svátky v roce za zvuku vánočních koled,“ zve na Štědrovečerní procházku náměstek primátora zodpovědný za kulturu Jakub Rychtecký.

V závěru své procházky můžete zavítat do Východočeského divadla Pardubice, kde se přesně o půlnoci uskuteční Štědronoční zpívání v divadle. Samozřejmě v tento den nebudou chybět ani tradiční bohoslužby, například v kostele sv. Bartoloměje či v kostele Zvěstování Panny Marie.

Pardubická Štědrovečerní procházka se poprvé uskutečnila v roce 1998. Pro mnohé od té doby znamená nedílnou součást Štědrého dne. Pokud byste se rádi po slavnostní večeři a rozbalování dárků vydali do centra, stačí si jen vybrat z našich tipů.

Kam zavítat o Štědrém dnu 24. prosince 2016

Galerie města Pardubic – otevřeno od 10 do 15 hodin a od 21 do 24 hodin

Sýpka – Jakub Špaňhel / malba
Výstava představí tvorbu nepřehlédnutelného českého malíře mladší generace. Jeho díla charakterizuje expresívní gesto a bravurní malířská technika. Představíme Vám obrazy z cyklu portrétů sakrálních staveb v archetypální kombinaci černé, šedé a zlaté.
Komunikační prostor - Kateřina Jirsová / instalace

Zelená brána - otevřeno od 21:30 do 24 hodin
Návštěvníci budou mít možnost prohlédnout si expozice a předbraní a přístupný bude i vyhlídkový ochoz.

Zámek – Východočeské muzeum Pardubice a Východočeská galerie v Pardubicích

Štědrovečerní muzejní noc – otevřeno od 21:30 do 24 hodin
Štědrovečerní muzejní noc se na pardubickém zámku uskuteční již po šestnácté. Návštěvníci budou moci zdarma vstoupit do rytířských sálů, historické expozice Pardubice – příběh města nebo do výstavy Slunovrat – Vánoce – Hromnice. Otevřena bude i vyhlídka na zámecké věži.
K akci se připojí též Východočeská galerie, kde si návštěvníci budou moci prohlédnout obměněnou stálou expozici - Svítání v sadu a výstavu ze sbírek Revolucionářův motýl - Pohledy na grafiku šedesátých let.

Pernštýnské náměstí - od 23 hodin se zde koná Štědrovečerní zpívání

Východočeské divadlo Pardubice – otevřeno od 24 hodin začíná Štědronoční zpívání v divadle
Tradiční půlnoční setkání v divadle. Přijďte si s námi i letos prodloužit sváteční atmosféru. A nezapomeňte doma hudební nástroje, jeviště může být opět i vaše! Chybět nebudou vánoční koledy ani dárky pod stromečkem.

Bohoslužby – Římskokatolická farnost Pardubice

Kostel sv. Bartoloměje – od 16 hodin se zde koná bohoslužba pro rodiny s dětmi, ve 22 a 24 hodin se konají sváteční bohoslužby

Kostel Zvěstování Panny Marie – otevřeno ve 24 hodin

Kostel sv. Václava - Salesiáni Dona Boska – od 16 hodin se zde koná bohoslužba pro rodiny s dětmi a od 22 hodin pak sváteční bohoslužba

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice