Primátor Fink: Elektrobus nabídne možnost dopravy do centra zdarma

29.07.2017 16:03

Součástí královéhradecké městské hromadné dopravy bude od září takzvaná Zelená linka. Ta poprvé v novodobé historii MHD propojí samotný historický střed města s širším centrem. Trasu obslouží elektrobus a jízda bude pro cestující zdarma. Dopravní podnik a město tak chtějí lidem nabídnout alternativu cestování v centru, ulevit přetížené dopravě a přispět k ekologičtějšímu provozu.

Primátor Fink: Elektrobus nabídne možnost dopravy do centra zdarma
Foto: oficiální stránky města
Popisek: Bývalý primátor Hradce Králové Zdeněk Fink

„Zavedením nové linky chceme oslovit nejen stávající cestující městské hromadné dopravy, ale i ty, kteří pro cestu do centra využívají auta. Elektrobus nabídne možnost dopravy do centra bez starosti s hledáním místa k zaparkování, v tomto případě navíc zcela zdarma,“ řekl primátor města Zdeněk Fink. „Městská doprava je moderním způsobem cestování ve všech větších městech nejen v celé Evropě, přesednutím z auta do elektrobusu, trolejbusu nebo autobusu se uleví i silnému provozu v centru města, s čímž souvisí i pokles emisí,“ vysvětluje další důvody zavedení této novinky ve městě primátor.

Trasa Zelené linky povede z Velkého náměstí k Adalbertinu, pak odbočí k zastávce Muzeum a za Tyršovým mostem bude pokračovat doleva po nábřeží a směrem na Ulrichovo náměstí. Pak se trasa stočí doprava ke Střelnici a pokračuje po zastávkách Centrál a Muzeum k magistrátu města. Okruh Zelené linky bude končit opět na Velkém náměstí. Linka je vedená po stávajících zastávkách MHD a speciálně pro tuto trasu vznikne nová zastávka na Velkém náměstí.

Okruh, který je dlouhý něco přes tři a půl kilometru, bude obsluhovat elektrobus. Celou trasu projede třikrát za hodinu s výjimkou přestávky na jídlo a oddech řidiče. Provoz je naplánován na osm hodin denně ve všední dny od deváté do sedmnácté hodiny. Za celý den se tak vůz s cestujícími vydá na cestu dvaadvacetkrát, přičemž projetí jednoho okruhu mu potrvá 15 minut.

MUDr. Zdeněk Fink

  • BPP
  • 1. místopředseda Hradeckého demokratického klubu
  • krajský radní

Vzhledem k výjimečnosti nebude nová linka v jízdních řádech a na vozech označena běžně číslem, ale ponese přímo název Zelená linka. Od září pojede v testovacím provozu, který bude dopravní podnik postupně vyhodnocovat.

Celoroční provoz nové linky MHD představuje ujetí 23 tisíc kilometrů. Předpokládané provozní náklady této služby, která je pro obyvatele i návštěvníky města zdarma, jsou zhruba 80 tisíc korun měsíčně. Radnice je letos uhradí ze souhrnné rezervy městského rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…