Primátor Fink: Signatáři se zavázali, že nepůjdou proti sobě a budou spolupracovat

01.07.2015 13:30

Až šest miliard korun z Evropské unie by mohla v následujících několika letech čerpat Hradecko-pardubická aglomerace. Dnešní den stvrdila města Hradec Králové a Pardubice spolu s dalšími významnými partnery vůli spolupracovat, což znamená, že se plán čerpání financí v uvedené výši zase o krok přiblížil k vytyčenému cíli.

Primátor Fink: Signatáři se zavázali, že nepůjdou proti sobě a budou spolupracovat
Foto: Redakce
Popisek: Bývalý primátor Hradce Králové Zdeněk Fink

„Podpis memoranda k ITI je symbolický a signatáři se zavázali, že nepůjdou proti sobě a budou spolupracovat. To je především hlavní cíl podpisu memoranda. Před sebou máme poslední dotační období EU, které potrvá až do roku 2023,“ popisuje důvody podepsání memoranda právě v tomto období primátor města Hradec Králové Zdeněk Fink. Na symbolickém středobodu území na Kunětické hoře se tak celý proces příprav dnešním dnem posunul o krok blíže k čerpání a uzavřela se tak první etapa dvouleté intenzivní práce na vytváření území, které by díky evropským dotacím mělo získat až šest miliard korun.

„Pokud se tak stane a na peníze bychom dosáhli, tak bychom chtěli posílit dopravní systém, signalizaci křižovatek či cyklostezky. Také bychom rádi usilovali například o nákup vozidel MHD nebo protažení některých trolejbusových linek. Smysluplně bychom chtěli rekonstruovat Vrbenského kasárna, a pokud to výzvy umožní, tak bychom investovali i do obnovy severních teras. Přesnější definice projektů napasovaných na výzvy budou známy letos až na podzim,“ vysvětluje Zdeněk Fink. Aby bylo možné čerpání zahájit, je nutné nejdříve zpracovat a následně obhájit Strategii integrované územní investice Hradecko-pardubické aglomerace. Přípravu Strategie chystá už více než rok pět pracovních skupin, které jsou složené ze zástupců dotčených partnerů. Výstupy jsou projednávány na jednání Řídicího výboru ITI, který je složen ze zástupců hlavních partnerů, například krajů, největších obcí či univerzit, a následně konzultovány s jednotlivými ministerstvy.

„Pokud by Hradecko-pardubická aglomerace čerpala zmíněných šest miliard korun z EU, tak bychom v Hradci Králové mohli na projekty počítat s částkou až 1,5 mld. korun, což by však při 45% kofinancování, jako tomu bylo v minulém dotačním období, znamenalo, že bychom se neobešli bez úvěrové služby. O to víc musíme myslet na to, aby ty projekty, které zafinancujeme v rámci ITI, byly pro město rentabilní, jinými slovy řečeno, abychom nestavěli jenom proto, že máme k dispozici dotační peníze,“ uzavírá Zdeněk Fink.

Města Pardubice a Hradec Králové společně s nejdůležitějšími partnery v území slavnostně stvrdila vzájemnou spolupráci. Cílem Hradecko-pardubické aglomerace je v rámci Integrované územní investice (ITI) získat v následujících letech až šest miliard korun. Signatáři memoranda mimo jiné byla obě statutární města Hradec Králové a Pardubice, Pardubický kraj, Královéhradecký kraj, obce s rozšířenou působností Holice, Chrudim, Přelouč, Jaroměř a dále obce Petrovice a Týniště nad Orlicí. Dále také Univerzita Pardubice, Univerzita Hradec Králové, Univerzita Karlova - Farmaceutická fakulta, Univerzita Karlova - Lékařská fakulta, Univerzita obrany.  Memorandum stvrdily svým podpisem také místní akční skupiny: MAS Hradecký venkov, MAS Holicko, MAS Region Kunětické hory, MAS Bohdanečsko, MAS Železnohorský region, MAS Chrudimsko, MAS Nad Orlicí, MAS Společná Cidlina, MAS Mezi Úpou a Metují. Nechyběly ani Krajská hospodářská komora Pardubického kraje a Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje.

MUDr. Zdeněk Fink

  • BPP
  • 1. místopředseda Hradeckého demokratického klubu
  • krajský radní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…