Primátor Hrabálek: Odchod některých zastupitelů ohrozil usnášeníschopnost zasedání

27.04.2021 18:11

Vyjádření primátora města Hradce Králové Alexandra Hrabálka k včerejšímu jednání zastupitelstva města

Primátor Hrabálek: Odchod některých zastupitelů ohrozil usnášeníschopnost zasedání
Foto: ODS
Popisek: Alexandr Hrabálek

„Včerejší zastupitelstvo mělo na programu mnoho důležitých bodů, nicméně diskuze v jeho průběhu byla korektní a věcná. Možná proto, že názorově se zastupitelé nedělili jednoduše podle toho, zda jsou v opozici či ne. Na některá témata byl totiž odlišný pohled i uvnitř jednotlivých klubů. Na jednání zastupitelstva se podařilo schválit řadu důležitých bodů, například postup v přípravě rekonstrukce v areálu Hvězda nebo záměr soukromého investora vybudovat na hradeckém kopci Rozárka celoroční sjezdovku s vyhlídkovou restaurací.

Ostřejší diskuze nastala až při projednávání dalšího postupu v revitalizaci Velkého náměstí. Tedy u záměru, který měla před volbami v popředí svých programů všechna politická uskupení. Také zde ale nakonec došlo k určitému kompromisu a zastupitelé přijali některé protinávrhy opozičních klubů. Při hlasování o realizaci prvních tří etap došlo ke zmatečnému hlasování. Toto hlasování jsme chtěli zopakovat. Při naší žádosti o revokaci hlasování došlo k těžko pochopitelnému manifestačnímu odchodu některých zastupitelů ze sálu, aniž by si nechali vysvětlit důvody. Přitom do konce jednání ještě zbývalo projednat zhruba třetinu programu. Revokace hlasování je přitom zcela běžným mechanismem při hlasování v zastupitelstvech i v parlamentu při nejasnosti v hlasování či při omylu hlasujícího.

Odchodem některých zastupitelů nastala naprosto mimořádná situace, která ohrozila usnášeníschopnost zasedání, a tím de facto běžné fungování a rozvoj města. Věřím, že si veřejnost sama vyhodnotí, jestli je takováto reakce a přístup k výkonu funkce v souladu se slibem zastupitele, který jsme všichni občanům Hradce dali na našem ustavujícím zasedání. Děkuji těm zastupitelům, kteří si uvědomují svoji odpovědnost, dokázali vyhodnotit situaci racionálně a zůstali do konce zasedání. Umožnili tak projednání zbývajících velmi důležitých bodů, za všechny jmenujme například dotace sportovním či kulturním organizacím a opravy a výstavba nových chodníků,“ řekl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…