Primátor Hřib: I s hendikepem je možné žít plnohodnotný život

13.02.2020 6:34

Nejlepší hendikepované sportovce ocenil Ledecký, Hlas i primátor Hřib.

Primátor Hřib: I s hendikepem je možné žít plnohodnotný život
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Zpěváci Janek Ledecký a Ivan Hlas spolu s primátorem hlavního města Prahy Zdeňkem Hřibem včera předali ocenění za výsledky na tuzemském i mezinárodním soutěžním poli desítce nejlepších hendikepovaným sportovců Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS). Slavnostní ocenění se konalo v Rezidenci primátora hl. m. Prahy.

Mezi oceněnými samozřejmě nechyběl jediný zlatý paralympionik z Ria 2016 - plavec Arnošt Petrášek. Dále pak stolní tenista Jiří Suchánek (bronzový z PH v Riu) či atlet Martin Zach. Nejen ti se až do konce května 2020 budou snažit o získání nominace na paralympijské hry v Tokiu (25. 8. až 6. 9. 2020).

„Tato událost je důležitá především proto, že zde sportovci vlastním příkladem ukazují, že i s hendikepem je možné žít plnohodnotný život. Sportovní výkony nejen oceněných, ale i všech zúčastněných, mají velký význam pro celou společnost. Dokazují totiž, že vůle na sobě pracovat a osobní motivace zmůže skutečně mnohé. Chtěl bych proto všem poděkovat za aktivitu nejen na sportovním poli a popřát štěstí v osobním i sportovním životě,“ řekl Zdeněk Hřib hostům v Rezidenci primátora hlavního města Prahy.

Podpořit nejen paralympijské naděje, ale všechny sportovce, se rozhodl Janek Ledecký, jemuž je nejbližší ze sportů ragby, protože se mu věnoval na studiu práv: „Mám vyřídit také od Ester, že pro nás jsou všichni ocenění absolutní superhrdinové, kteří v podstatě proráží cestu i dalším sportovcům s tělesným postižením. Považujeme za důležité, aby veřejnost viděla nejen takzvaně zdravé sportovce, ale zejména ty, kteří do toho jdou i přes nepřízeň osudu vlastně na plný pecky. Víme dobře, co sport obnáší pro ty, kteří nejsou žádným způsobem fyzicky limitovaní, proto před všemi smekáme.“

Skladatel a hudebník Ivan Hlas se ocenění nejlepších sportovců ČSTPS ujal už podruhé: „S nadšením jsem opět přijal pozvání na vyhlášení nejlepších sportovců s hendikepem a jsem rád, že se tak můžu podílet na tvoření tradice. Je to podle mě opravdu vrchol - vidět sportovce, kteří se v podobné situaci vzepnou, a navíc dosahují takových výsledků.“

Rok 2019 se nesl ve znamení plnění kvalifikačních kvót na paralympijské hry v Tokiu, které se budou konat od 25. srpna do 6. září 2020 a plynule navážou na ostře sledovanou olympiádu. Nominace vyvrcholí v červnu 2020 vyhlášením jmenné soupisky Českým paralympijským výborem. Sportovci ČSTPS mají největší šance na reprezentaci v para plavání, atletice, stolním tenisu vozíčkářů a lukostřelbě.

„Jsme rádi, že se nám podařilo obnovit tradici oceňování nejlepších sportovců našeho Svazu. Z těch, které jsme tu dnes viděli, má pět z nich šanci splnit – nebo již splnilo – kvalifikační kritéria pro paralympijské hry v Tokiu, které proběhnou na přelomu srpna a září. Za spolupráci děkujeme zejména primátorovi Zdeňku Hřibovi, díky kterému se TOP TEN může konat,“ uvedla na závěr Radka Kučírková, předsedkyně Českého svazu tělesně postižených sportovců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…