Primátor Hřib: Magistrát pomůže s náborem do registru dárců kostní dřeně

22.06.2021 8:36 | Zprávy

Hlavní město společně se spolkem Alma mater zorganizovalo na úterý 22. června od 8:00 do 18:00 hodin ve Škodově paláci nábor do registru dárců kostní dřeně. Zapojit se mohou po splnění několika podmínek jak všichni zaměstnanci magistrátu od 18 do 35 let, tak i veřejnost.

Primátor Hřib: Magistrát pomůže s náborem do registru dárců kostní dřeně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Kvůli koronavirové krizi totiž byly v loňském roce téměř zastaveny veškeré nábory do registru a přihlásilo se o polovinu méně lidí než v předchozím roce.

V úterý se mohou hlásit ve Škodově paláci zaměstnanci pražského magistrátu, příspěvkových organizací a také veřejnost do registru dárců kostní dřeně. Nábor se uskuteční v čase od 8:00 do 18:00 hodin v přízemí Škodova paláce (prostor Podnikatelského a inovačního centra). Nebude se přitom jednat o žádný zdravotnický úkon. Registrace spočívá v tom, že bude proveden sběr vyplněných formulářů a krátký samotest ze slin (podobně jako na koronavirus), který není nijak nepříjemný. Vyplněné formuláře a vzorky následně společnost Alma mater odveze do laboratoře, která je vyhodnotí.

„Během pandemie se často zapomíná na to, že existují i další závažná onemocnění. Mezi ně nepochybně patří různé formy leukémie. Proto jsme se rozhodli, že podpoříme registr dárců kostní dřeně, kterých je zoufalý nedostatek. Zaměstnanci i veřejnost do 35 let se mohou do registru dárců zapojit už zítra v budově Škodově paláce, neinvazivním odběrem ze slin. Rozhodně má smysl se nechat otestovat, nikdy nevíte, jestli nejste právě vy ten člověk, co může zachránit jiný lidský život,“ říká primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Se vstupem do registru se nicméně pojí některé podmínky. V první řadě je nutné být ve věkové skupině od 18 do 35 let, dále mít dobrý zdravotní stav, neužívat trvale žádné léky (nepočítá se antikoncepce a léky na sezonní alergie), vážit více než 50 kilogramů a být registrován u jakékoli české zdravotní pojišťovny. Na místě je pak nutné odevzdat formulář a prokázat se občanským průkazem a průkazkou pojišťovny. Detailní informace pak mohou lidé naleznout ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Green Deal

Dobrý den, obracím se na vás jako na zastánce tohoto paktu nebo co to je. Můžete mi říci, kde třeba většina z nás má brát peníze na auta bez spalovacích motorů? Neměla by tedy minimálně EU lidem na nová auta nějak přispět? Myslíte si, že si je lidé u nás, kteří vydělávají kolem 20 tisíc měsíčně moho...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Stát platí za ukrajinské uprchlíky jako za státní pojištěnce

21:03 Ministr Stanjura: Stát platí za ukrajinské uprchlíky jako za státní pojištěnce

Projev na schůzi Poslanecké sněmovny 13. června 2024 ke zdravotně pojistné plány zdravotních pojišťo…