Primátor Hřib: Modrozelený Petřín připomene pět let od podpisu Pařížské dohody

12.12.2020 15:39

Praha se v sobotu 12. prosince připojí k iniciativě, která připomíná pět let od podpisu průlomové Pařížské dohody o klimatu. Petřínská rozhledna se v podvečer rozsvítí modře a zeleně, tedy barvami planety Země.

Primátor Hřib: Modrozelený Petřín připomene pět let od podpisu Pařížské dohody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Smyslem je upozornit, že boj s klimatickými změnami způsobenými člověkem je jedním z nejdůležitějších úkolů, které před námi stojí. Svůj klimatický závazek pro snižování emisí má Praha od roku 2019.

„Praha přijala v roce 2019 svůj klimatický závazek snížit emise CO2 o 45 procent do roku 2030 ve srovnání s rokem 2010. Do roku 2050 se Praha chce stát uhlíkově neutrální. Současně konstatovala, že odklon od fosilních paliv při výrobě energie, v dopravě a při dalších ekonomických aktivitách města nepovažuje za hrozbu, nýbrž za příležitost postupně transformovat město v ekologicky přátelskou metropoli, atraktivní pro život. A to zcela konkrétními opatřeními,“ říká náměstek primátora Petr Hlubuček.

Anketa

Pojedete na Vánoce k příbuzným?

41%
54%
hlasovalo: 13631 lidí

Petřínská rozhledna se v sobotu v podvečer v 16:20 hodin rozsvítí modrozeleným světlem. Modrá a zelená jsou barvy symbolizující naši planetu Zemi. Jsou to také barvy mezinárodní konference COP26, která se uskuteční příští rok ve skotském Glasgow. Modrozeleně pak bude svítit do nedělních 7:40 hodin. Iniciativa Britské ambasády chce připomenout významný milník v globální snaze o zmírnění klimatických změn a zároveň upozorní na potřebu dalších společných kroků, které povedou k důslednější ochraně životního prostředí. Modrozelené budovy připojí Praha, Brno i Ostrava.

„Připomenutí barev naší modrozelené planety formou rozsvícení Petřína je to nejmenší, co pro ni můžeme udělat. Životní prostředí a klima zůstává právem v popředí zájmu pražské koalice. Ostatně jsme se zavázali, že během osmi let v Praze vysázíme jeden milion stromů,” uvedl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Signatáři Pařížské dohody, mezi něž patří i Česká republika, se před pěti lety zavázali, že budou usilovat o to, aby se globální průměrná teplota nezvýšila o více než 1,5°C ve srovnání s předprůmyslovou dobou. Každý z nich si také na národní úrovni stanovil, jak přispěje k tomuto cíli, tedy o kolik zredukuje své emise skleníkových plynů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Ministře Rakušane, není na čase přestat s lhaním a konečně říci lidem pravdu?

10:04 Mašek (ANO): Ministře Rakušane, není na čase přestat s lhaním a konečně říci lidem pravdu?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.