Primátor Hřib: Politici nemusí podlézavě přitakávat přáním čínského velvyslance

31.03.2019 13:02

Primátor Hřib požádal prezidentku Tchaj-wanu o zřízení přímé letecké linky Praha – Tchaj-pei.

Primátor Hřib: Politici nemusí podlézavě přitakávat přáním čínského velvyslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor Zdeněk Hřib

Pražský primátor Zdeněk Hřib v rámci své pracovní cesty na Tchaj-wanu navštívil konferenci Smart City Summit & Expo, na které představil vizi Smart Prague - chytrého města - a informoval o přípravě PRG.AI, projektu zaměřeného na vznik pražského superhubu pro umělou inteligenci. Setkal se také s významnými představiteli této země.

Mezi nejdůležitějšími lidmi, které na své pracovní cestě pražský primátor navštívil, byla například prezidentka Tchaj-wanu Tsai Ing-wen, primátor Tchajpeje Dr. Ko Wen-je nebo ministr zahraničních věcí Joseph Wua. Zdeněk Hřib s nimi hovořil primárně na téma zřízení přímé letecké linky Praha – Tchaj-pei, která může významným způsobem napomoci kulturní i obchodní výměně mezi těmito dvěma městy. Prezidentka přislíbila, že nechá tuto možnost prověřit místním ministerstvem dopravy.

Paní prezidentce primátor zopakoval, že lidská práva jsou pro něj důležitější než „pandí diplomacie“ a společně také debatovali o studentských výměnách, moderních technologiích v lékařství i o primátorově někdejším studiu na Tchaj-wanu. Vzájemně se také ujistili, že sdílí stejné hodnoty k udržitelnému rozvoji a liberální demokracii. Domluvili se, že v navázané spolupráci budou pokračovat.

„Rozhodně neplánuji po vzoru paní ministryně Novákové vyhazovat tchaj-wanského diplomata ze setkání. Neudělal jsem to počátkem tohoto roku, kdy se pokoušel čínský velvyslanec vyvolat stejný problém na mém novoročním setkání s diplomatickým sborem, a neudělám to ani příště. Politici České republiky nemusí podlézavě přitakávat přáním čínského velvyslance, jsme suverénní stát,“ řekl Zdeněk Hřib.

Tchaj-wan je jedním z největších zahraničních investorů České republiky. Od roku 1993 u nás vytvořil 23 tisíc pracovních míst, zatímco podle Pirátů „si naopak Peking pouze koupil televizi, stadion a pár politiků“. „Chceme také vypustit tvrzení o jedné Číně z partnerské smlouvy s Pekingem, protože do takových smluv podobné proklamace nepatří. Naopak chceme navázat intenzivnější spolupráci s městem Tchajpei,“ dodal primátor Zdenek Hřib ke své návštěvě Tchaj-wanu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.