Primátor Hřib: Školství je prioritní při rozdělování investiční rezervy

19.03.2019 5:36

Městská rada projednala rozdělení půlmiliardové rezervy na investiční akce městských částí. Největší část půjde do investičních projektů v oblasti školství a sportu, místně pak do městských částí mimo centrum.

Primátor Hřib: Školství je prioritní při rozdělování investiční rezervy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr České pirátské strany a nový primátor Prahy Zdeněk Hřib

Náměstek pro rozpočet a finance Pavel Vyhnánek zdůraznil, že rada rezervu rozdělovala podle významu projektu pro rozvoj města a návrh projednala s opozicí.

Dohromady letos městské části zažádaly o investiční dotace v celkové výši přes dvě miliardy korun. „Při rozdělování rozpočtu jsme postupovali férově, nedívali jsme se na to, jestli na radnici sedí opoziční nebo koaliční strana. Hodnotili jsme hlavně připravenost projektu a jeho význam, zohledňovali jsme i očekávaný demografický vývoj tak, aby šlo skutečně o investice, které pro Pražany neztratí smysl ani v budoucnu,“ řekl náměstek Pavel Vyhnánek. Radní posuzovali také výši požadavku včetně spoluúčasti městské části, finanční nároky akce na rozpočet hlavního města v dalších letech a objem nevyčerpaných účelových dotací poskytnutých městským částem z pražského rozpočtu v předchozích obdobích.

„Z 500 milionů korun jsme navrhli 440 milionů poslat do městských částí mimo centrum,“ doplnil Pavel Vyhnánek. Dohromady podpoří hlavní město 66 projektů.

„Dostatečné kapacity mateřských a základních škol a vůbec pohodlné zázemí pro výuku a mimoškolní aktivity považuji za základ kvalitního vzdělání a zdravého rozvoje. Tato oblast je jedním z velkých úkolů městských částí, které na ně ale ne vždy mají finanční kapacity. Právě proto jsme ji určili jako prioritní při rozdělování investiční rezervy,“ zdůraznil primátor Zdeněk Hřib.

Celkem 381 milionů korun půjde z rezervy na rozvoj mateřských a základních škol a sportovišť. Oblast školství a sportu určilo hlavní město pro letošní rok jako jednu z priorit. Za 125 milionů korun pak vzniknout projekty obnovy veřejného prostoru. Vedle rozdělení investiční rezervy jedná město s městskými částmi o dalších významných podporách, podílet se chce především na zvyšování kapacit mateřských a základních škol. Rozdělení investic bude schvalovat Zastupitelstvo hl. m. Prahy na zasedání ve čtvrtek 21. března.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.