Primátor Jiránek: Spolupráce s ČVUT se stále rozšiřuje

17.01.2020 14:34

Vysokému školství se v Kladně daří. Město nyní za symbolickou korunu prodalo Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT (FBMI) další opuštěnou budovu v areálu bývalých kasáren pro další rozšíření školy. Současné dvě budovy fakulty - sedmipodlažní budova na nám. Sítná a stávající pronajatá dvoupodlažní budova v Kasárnách v ul. Sportovců - už totiž kapacitně nestačí.

Primátor Jiránek: Spolupráce s ČVUT se stále rozšiřuje
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

„Pro Kladno je vzdělávání jednou z priorit a jsem velmi rád, že se spolupráce s ČVUT stále rozšiřuje. Věnujeme se vzdělávání na všech úrovních, od mateřských a základních škol, které jsou v naší režii, přes střední školy, vysoké i univerzitu třetího věku. Fakulta biomedicínského inženýrství v Kladně je z mého pohledu prestižní vzdělávací institucí a její rozšíření je přínosem pro město i široké okolí,“ řekl Dan Jiránek, primátor Kladna.

V posledních letech se Fakulta biomedicínského inženýrství rychle rozvíjí. Na podzim v roce 2018 byla dokončena rekonstrukce budovy sídla fakulty na nám. Sítná a bylo realizováno hned několik unikátních laboratoří v budově v Kasárnách. Pro výuku zejména zdravotnických oborů slouží Laboratoř anatomických modelů s plastinovanými těly a jejich částmi. V Laboratoři simulačních a praktických metod pro ochranu obyvatelstva je k výuce využívána virtuální realita pro simulaci mimořádných událostí. Na konci loňského roku pak byla za účasti odborníků z celé České republiky i ze Slovenska slavnostně otevřena Laboratoř robotické rehabilitace.

Toto unikátní pracoviště disponuje špičkovými robotickými zařízeními pro obnovu chůze či úchopových funkcí ruky, a to především u pacientů s neurologickými či posttraumatickými diagnózami.

Nová budova, kterou nyní fakulta díky statutárnímu městu Kladno získala, bude muset napřed projít rozsáhlou rekonstrukcí. V současné době je zadáno zpracování architektonického projektu a studie proveditelnosti. „FBMI si velice váží vstřícné spolupráce s vedením města. Kladno má mimořádnou zásluhu na vysoce dynamickém rozvoji fakulty, která buduje prioritní obory v technických, zdravotnických a bezpečnostních programech. Vybudováním kampusu se pokusíme vytvořit pro kladeňáky příjemné a inspirativní zázemí,“ dodává prof. MUDr. Ivan Dylevský, DrSc., děkan FBMI.

V nově zrekonstruované budově zasednou studenti zdravotnických oborů a programů a bakalářského programu Laboratorní diagnostika ve zdravotnictví.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.