Primátor Kroupa: Letošní zima zatím Jablonec stála 17 milionů korun

07.02.2019 16:47

Od počátku zimy v Jablonci nad Nisou napadlo 192 cm sněhu. Jen v lednu, kdy byla vyhlášena sněhová kalamita, město zaplatilo za zimní údržbu 13 milionů korun.

Primátor Kroupa: Letošní zima zatím Jablonec stála 17 milionů korun
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Na deponie nákladní auta odvezla bezmála 16 tisíc tun sněhu. Do jeho odklízení se po celém městě zapojilo 31 kusů malých i velkých strojů technických služeb a více než 90 pracovníků odklízelo sníh v jabloneckých ulicích ručně.

„Kalamitní opatření prvního stupně jsme vyhlásili devátého ledna, protože vytrvale sněžilo a technické služby nestíhaly sníh odklízet dle plánu zimní údržby. Díky tomuto kroku jsme se mohli zaměřit na hlavní tahy a místa s největší frekvencí dopravy i pohybu chodců. Zároveň jsme se ale mohli připravovat na další rozmary počasí. Opakované tání, přimrzání a přibývání sněhu už následně pro město nepředstavovalo takový problém,“ říká primátor města Milan Kroupa.

Kalamita s sebou přinesla i zvýšené výdaje na odklízení sněhu. „Náklady na jeden den zimní údržby byly až půl milionu korun,“ upřesňuje náměstek pro ekonomiku Štěpán Matek s tím, že technické služby v období kalamity pro rychlejší odklízení sněhu využívaly i subdodavatele. Ke zrušení kalamitního stavu došlo 14. ledna 2019, přesto město nechalo vypnuté parkovací automaty až do konce měsíce. Řidiči tak měli možnost odparkovat svá auta z vozovek, což technickým službám značně usnadnilo práci.

Zimní údržba (2018–2019) zatím stála přibližně 17 milionů korun, zatímco ta loňská (2017–2018) vyšla celkem na 14 milionů korun. Jenom v lednu 2019 město utratilo za úklid sněhu 13 milionů korun, přičemž kalamitní dny stály více než 3 miliony. Ve srovnání s loňským lednem je to nárůst o 8 milionů. V lednu 2017, kdy byla v Jablonci rovněž vyhlášena kalamita, stála zimní údržba 12 milionů korun. Během letošní zimy (2018–2019) napadlo 192 cm sněhu a technické služby odvezly téměř 16 tisíc tun sněhu. Vloni (2017–2018) to bylo celkem 160 cm sněhu a 359 tun sněhu.

Letošní zima v Jablonci nad Nisou byla oproti té loňské náročnější, a to díky většímu spadu sněhu i častému střídání teplot. „Těžký a mokrý sníh tvoří velké zmrzlé bariéry na vozovkách i na chodnících. Tím vznikají problémy při průtazích mechanizačními prostředky, zejména tedy pro malou a střední techniku,“ vysvětluje pověřený ředitel technického odboru Pavel Kozák a dodává: „Z těchto důvodů bylo a stále je nutné sníh odvážet nebo odfrézovávat do volných ploch a prostranství města.“

Při ručním úklidu sněhu letos pomáhalo od 20 do 30 pracovníků technických služeb. V období kalamity se zapojily i čtyři desítky pracovníků veřejně prospěšných prací. V nejkritičtějších dnech pomáhala s úklidem sněhu rovněž dvacítka odsouzených z věznice Rýnovice a v provozu byla veškerá technika čítající 31 kusů malých i velkých strojů (pluhy, frézy, sypače, nakladače). Technické služby v letošním roce preventivně dokupovaly 250 tun soli.

Nejvíce problémů při úklidu sněhu způsobovala zaparkovaná vozidla na krajích silnic nebo v místech, kde parkování není za sněhu dovoleno, což se týkalo zejména sídlišť. Obtížná situace byla rovněž v okolí kontejnerových stanovišť. V současné chvíli jsou všechna stanoviště kontejnerů na tříděný odpad uklizena. Přesto v některých lokalitách ještě v těchto dnech pracovníci veřejně prospěšných prací úklid dokončují. U nádob na směsný komunální odpad mají povinnost odházet sníh sami uživatelé jednotlivých nádob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice