Primátor Macura: Se žalobou na město developer neuspěl

27.10.2017 21:23

Dlouholetý spor, během kterého zažalovala developerská firma Amádeus Real město Ostravu o 1,5 miliardy korun, končí. Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě žalobu zamítl. Zmíněnou částku požadovala firma jako odškodné za údajně zmařený projekt na dostavbu námětí E. Beneše a propojení obchodního centra s bývalým obchodním domem Ostravica-Textilia.

Primátor Macura: Se žalobou na město developer neuspěl
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Ostravy Ing. Tomáš Macura, MBA (ANO)

„Od začátku jsme v tento výsledek letitého sporu věřili. Protistrana se sice ještě může dovolat, ale věřím, že ostravský odvolací soud pojal spor komplexně a objektivně, konstatoval primátor Tomáš Macura.

Společnost Amádeus Real přišla v roce 2010 s projektem obchodního centra, které chtěla postavit na volných pozemcích na náměstí E. Beneše a propojit jej s bývalým obchodním domem Ostravica-Textilia, přičemž nejstarší budovu komplexu chtěla zbourat. Obvod Moravská Ostrava a Přívoz měl k projektu připomínky kvůli změnám v původním projektu. Z tohoto důvodu obvod v roce 2012 odmítl umístění stavby.

Developerská firma proto nedostala územní rozhodnutí a v roce 2012 odstoupila od smlouvy. O rok později zažalovala město o 1,5 miliardy za zmařenou investici. Okresní soud dal za pravdu developerovi, avšak odvolací krajský soud žalobu v plném rozsahu jako bezdůvodnou zamítl. Rozsudkem Krajského soudu tak končí řízení před obecnými soudy, nelze ale vyloučit, že žalobce se bude domáhat přezkumu rozhodnutí u Nejvyššího soudu.

Krajský soud ve svém ústním odůvodnění konstatoval, že odstoupení od smlouvy, provedené společností Amádeus Real, není platné a původně uzavřená kupní smlouva nadále trvá. Soud také konstatoval, že statutární město Ostrava se nedopustilo žádného protiprávního jednání a naopak to byl žalobce, kdo své povinnosti řádně nesplnil.

Nyní bude pokračovat druhý soud, v němž se město domáhá po společnosti Amádeus Real úhrady zbytku kupní ceny a smluvních pokut. Částka nyní přesahuje 60 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…