Primátor Macura přijal generálního konzula Polské republiky v Ostravě

20.09.2015 20:57

Primátor Tomáš Macura přijal Janusze Bilského, polského diplomata, který byl ke dni 29. srpna pověřen výkonem funkce generálního konzula Polské republiky v Ostravě. Účelem schůzky bylo vzájemné seznámení a představení hlavních priorit nového vedení polského konzulátu.

Primátor Macura přijal generálního konzula Polské republiky v Ostravě
Foto: Petr Kupka
Popisek: Primátor Ostravy Tomáš Macura

Mezi ty patří rozvoj dvojstranné mezinárodní a příhraniční spolupráce v celém jejím rozsahu, zejména pak v oblasti kultury, školství či dopravy. „Jsme stále pod tlakem západní anglosaské kultury a kulturu svých nejbližších sousedů často ani neznáme,“ konstatoval generální konzul PR s tím, že právě tuto skutečnost by rád změnil.

V souvislosti s rozvojem hospodářské spolupráce zmínil otázku nezaměstnanosti. „Je to významné téma jak na vaší, tak na polské straně hranice. Další prohloubení vzájemných obchodních styků by přispělo k jeho řešení,“ prohlásil Janusz Bilski.

Primátor Tomáš Macura ocenil zejména zájem nového vedení polského konzulátu o posílení vztahů v oblasti kultury. „Jsme nejbližší sousedé a měli bychom o sobě vědět co nejvíc,“ zdůraznil. Současně přislíbil zástupcům konzulátu veškerou vstřícnost a podporu. „Dveře u nás máte otevřené,“ ujistil Tomáš Macura.

Generální konzul Polské republiky v Ostravě Janusz Bilski se zapsal do pamětní knihy města. Jednání byl přítomen vedoucí oddělení zahraničních vztahů magistrátu Zdeněk Sladovník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…