Primátor Nwelati: Město zvažuje prodej pozemků u bývalého kina Forum

21.10.2017 14:39

Už několik let pracuje město Mladá Boleslav se záměrem prodeje pozemků v sousedství třídy Václava Klementa a kina Forum, pracovně nazvaných lokalita 1,2,3 (podle trojice panelových domů, které se nacházejí v zadní části tohoto prostoru). Pozemky, které leží v atraktivní lokalitě, jsou dosud nevyužité a nabízí tak potenciál, jak tuto oblast proměnit v adekvátní a důstojnou bránu do severovýchodní části Mladé Boleslavi, a navíc vyřešit poptávku po bytech.

Primátor Nwelati: Město zvažuje prodej pozemků u bývalého kina Forum
Foto: ddm-mb.cz
Popisek: Mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati

Protože město tento úmysl opakovaně zveřejnilo, objevili se nyní čtyři vážní zájemci o koupi zmíněných pozemků. Všechny čtyři firmy na důkaz vážnosti a serióznosti svého zájmu složily na účet města kauci ve výši 10 milionů korun, která jim bude vrácena, popřípadě odečtena z kupní ceny, dojde-li v zastupitelstvu ke shodě o prodeji jedné z firem. „Oslovili jsme všechny zájemce s tím, aby nám předložili nejen svou cenovou nabídku, ale také záměry toho, co by zde chtěli vybudovat. Velmi nám na vzhledu této lokality záleží, a zároveň je podle všeho ideální ekonomická situace k prodeji. Protože chceme postupovat jako řádní hospodáři, já osobně považuji za naši povinnost všechny nabídky detailně zvážit. Už jen proto, že se zde naskytla možnost získat do rozpočtu města až 200 milionů korun, což je nejvyšší nabídka. Nicméně my se v tomto případě nemusíme a ani nesmíme řídit jen nabízenou cenou, důležitý je pro nás i přínos pro obyvatele Mladé Boleslavi, a také funkční využití a vzhled této části města,“ vysvětlil primátor Raduan Nwelati.

Každá z firem nabízí jinou částku, kterou je ochotna za toto území (jedná se o 14 000 metrů čtverečních) zaplatit, dvě z nich navíc přicházejí s konkrétními benefity pro město, které celkovou sumu, již by Mladá Boleslav získala, ještě významným způsobem navyšují.

Nejvyšší nabídka přišla od firmy Rezidence Jičínská, ta nabízí za jeden metr čtvereční 12 000 korun (celkem 168 000 000 korun) a k tomu převod deseti bytů a jednoho nebytového prostoru do majetku města. Celková nabídka včetně benefitů tak činí 202 milionů korun. Tato firma, která v Mladé Boleslavi aktuálně realizuje přestavbu bývalé budovy kasáren na Jičínské ulici, počítá v lokalitě 1, 2, 3 se vznikem multifunkčního komplexu bytů a administrativních budov, kombinujícího kancelářské prostory, byty a občanskou vybavenost. Zastavěná nadzemní plocha je přitom v tomto případě 70%, vzniknout by zde mělo i 745 parkovacích míst, z toho 700 pod zemí.

Druhou nejvyšší nabídku předložila firma Golenant, nabízející 6000 korun za metr čtvereční (za celé území je to 84 000 000 korun). Jako benefit ovšem nabízejí 20 bytů a jeden nebytový prostor, to vše v hodnotě 58,5 milionů korun. Celková nabídka Golenantu tak činí 142,5 milionu korun. I tato firma počítá s výstavbou polyfunkčního komplexu, který se bude skládat z ploch určených k bydlení a z administrativních ploch. Zastavěnost garantují 48,8 %, vzniknout by zde podle nich mělo 200 bytů a další kancelářské prostory, které budou dohromady disponovat 750 parkovacími místy. Parkování je v tomto případě navrženo kompletně pod zemí, projektu dominuje moderní výšková administrativní budova v pravé přední části území.

Jen o něco málo nižší nabídku podala firma Lobos Real Estate, která přišla s částkou 10 092 korun za metr čtvereční. V tomto případě je tedy celková nabízená suma 141 300 000 korun, benefity firma nenabízí. V projektu opět architekti kombinují bytové domy s dominantní administrativní budovou na nároží, bytů garantují 96 a celková zastavěnost plochy je 61,95 %. Parkovacích stání plánují postavit necelých 400, z toho 84 by mělo být nadzemních.

Za návrhem nejnižší ceny se skrývá firma Unimex Group, která nabídla částku 4650 korun za jeden metr čtvereční, což v celkovém součtu znamená 65 100 000 korun. Přímé benefity rovněž nenabízí, ovšem tvrdí, že má zájem do budoucna řešit i lokalitu v místě současného fotbalového stadionu, kde hovoří o plánech na vznik multifunkčního sportovního centra. Na pozemcích 1, 2, 3 však stejně jako ostatní zájemci v první fázi hodlá vybudovat bydlení a komerční a administrativní plochy. Bytů by zde chtěli postavit 162, a také počítají s velkým administrativním objektem. V tomto případě je nejnižší i zastavěnost území, ta činí 35 %, a vzniknout by zde mělo celkem 520 parkovacích míst, z toho ovšem 200 nadzemních.

To, zda bude některá ze zmíněných firem nakonec skutečně kupcem, není samozřejmě v tuto chvíli nijak jisté. Navíc do jednání v těchto dnech zasáhla i firma Škoda Auto, která sice žádnou konkrétní nabídku nepředložila, nicméně z její strany přišlo vyjádření, že by o odkup tohoto území mohli mít eventuálně do budoucna zájem. Požadují ovšem lhůtu 6 až 9 měsíců na diskuzi, rozmyšlení a zvážení toho, zda pozemky skutečně potřebují a chtějí, či nikoliv.

„Firmě Škoda Auto bychom samozřejmě velmi rádi vyšli vstříc, je to pro nás důležitý partner, kterého si moc vážím. Problém ovšem spatřuji v tom, že devět měsíců je dlouhá doba a obávám se, že nabídky, které ty čtyři firmy předložily – a jistě mi dáte za pravdu, že jsou to nabídky exkluzivní - už za tři čtvrtě roku nemusí být platné a závazné. Pak bychom se mohli dostat do situace, že jsme Mladou Boleslav a její obyvatelé připravili o možnost získat do rozpočtu až 200 milionů korun, což by byla velká škoda, protože tyto peníze bychom mohli využít na rozvoj města,“ dodal primátor Nwelati.

Jednání tedy budou rozhodně ještě pokračovat a zastupitelé rozhodnou, zda požadovaný čas firmě Škoda Auto dají a vystaví tak město možnému riziku, že cena nakonec nebude tak výhodná nebo v krajním případě z prodeje sejde úplně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.