Primátor Staněk: Historické centrum Olomouce doplní díla uznávaného umělce

31.08.2017 11:49

Mramorové dříky a bronzové hlavice budou mít dvě nová pítka z dílny světoznámého sochaře a olomouckého rodáka Ivana Theimera. Pítka, která vytvořil pro město, obohatí veřejný prostor na Horním a Dolním náměstí. Pítko vedle Arionovy kašny bude slavnostně uvedeno do provozu za účasti autora, oceňovaného sochaře Ivana Theimera, ve středu 6. září v 17 hodin.

Primátor Staněk: Historické centrum Olomouce doplní díla uznávaného umělce
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Olomouce doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D. (ČSSD)

„Vážím si toho, že veřejný prostor historického centra města doplní díla tak významného a uznávaného umělce, jakým je Ivan Theimer. Jsem přesvědčen, že originální pítko na Horním náměstí bude vhodně zapadat do celkové kompozice prostranství u tolik oblíbené Arionovy kašny, která je dílem stejného autora,“ uvedl primátor Antonín Staněk.

Samotné instalaci v centru Olomouce nyní předchází kompletace jednotlivých segmentů i nezbytné práce na technologických prvcích pítek. „Důležitým úkolem bylo sehnat odpovídající mramorové dříky neboli sloupky, které ponesou bronzové hlavice. Jeden byl v Olomouci od roku 2002 z doby tvorby Arionovy kašny, druhý pochází z alpského lomu na severu Itálie a mramor je podobný tomu, jaký je použit na oltáři svaté Pavlíny v kostele svatého Mořice,“ vysvětlil investiční náměstek Filip Žáček.

Aby pítka fungovala, zhotovují se nyní ve slévárně v Beňově na Přerovsku nezbytné technologické součásti pro rozvod vody a servisní kryty. „Zatímco mramorové podstavce budou mít šedookrovou načervenalou barvu, o patinování technologických částí ještě není zcela rozhodnuto. Podoba jejich bronzu bude možná stejná jako u zábradlí Arionovy kašny," naznačil Miroslav Petřík, ředitel Technických služeb města Olomouce, které zabezpečují umístění pítek na historická náměstí.

S pítkem vedle Arionovy kašny, která v roce 2002 doplnila soubor olomouckých barokních kašen inspirovaných antickou mytologií, bylo počítáno už při rekonstrukci Horního náměstí, jež probíhala na základě architektonické soutěže. „Jsem rád, že jsme v dodatečném umístění pítka na náměstí našli shodu i s Národním památkovým ústavem v Olomouci,“ konstatoval primátor Antonín Staněk. Druhé autorské pítko Ivana Theimera vznikne na Dolním náměstí poblíž barokní Jupiterovy kašny. „I tady s ním počítal původní projekt rekonstrukce Dolního náměstí, který se ale postupně upravoval a pítko se zde objeví až dnes. Jsem rád, že tak po letech naplníme očekávání řady Olomoučanů a návštěvníků města, kteří po takovém zdroji pitné vody v centru města volají,“ připomněl náměstek Filip Žáček.

Celkové náklady na realizaci činí zhruba dva miliony korun. Pítka na připravená místa s potřebným přívodem vody i napojením na kanalizaci instalují na obě náměstí pracovníci Technických služeb města Olomouce. „Při koordinaci přípravných prací před umístěním a zprovozněním pítek se mi vybavila nezapomenutelná setkání s Ivanem Theimerem, když před lety vyprávěl o Arionovi a zhmotnění jeho příběhu do nové kašny na Horním náměstí. Také nová pítka naplňují tvůrcovu myšlenku, aby jeho díla byla co nejblíže lidem,“ dodal ředitel TSMO Miroslav Petřík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi