Primátor Staněk: Kluby seniorů jsou pro město důležitým komunikačním partnerem

27.02.2016 15:25

Skoro dvě desítky klubů seniorů z různých koutů Olomouce měly zastoupení na včerejším jednání s primátorem Antonínem Staňkem a jeho náměstkem Ladislavem Šnevajsem. „Kluby seniorů jsou pro město mimořádně důležitým komunikačním partnerem. Jste pro nás kontaktními body, díky kterým můžeme lépe zjistit, co by si senioři v Olomouci přáli a co je třeba tíží,“ uvedl primátor Antonín Staněk při setkání na radnici.

Primátor Staněk: Kluby seniorů jsou pro město důležitým komunikačním partnerem
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Olomouce doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D. (ČSSD)

V Olomouci žijí tisíce lidí seniorského věku, zhruba 1200 z nich je organizováno ve dvaceti klubech seniorů. „Činnost klubů seniorů dlouhodobě podporujeme, pokud se v některé lokalitě objeví zájemci, pomůžeme i se zřízením nového klubu,“ doplnil náměstek Ladislav Šnevajs. Jako poslední takto s podporou i finanční pomocí vznikl klub v Přichystalově ulici.

V průběhu odpoledního setkání se hovořilo o myšlence zapojení seniorů do zvýšení bezpečnosti ve městě, konkrétně prostřednictvím vyškolených dobrovolníků, kteří by měli oprávnění na frekventovaných komunikacích u škol zastavovat auta a umožnit tak bezpečný přechod třeba právě školákům. „Zájemcům můžeme vyjít vstříc třeba tak, aby si mohli zvolit komunikaci blízko jejich bydliště a nemuseli svůj úkol plnit někde na opačném konci města,“ vysvětlil ředitel městské policie Pavel Skalický. Slíbil pak, že do jednotlivých klubů seniorů zašle přehled nejzatíženějších míst, kde by vyškolení dobrovolníci mohli dopravu usměrňovat.

Primátor Staněk připomněl splněný slib zavedení bezplatné MHD pro seniory nad 70 let. „Jsem moc rád, že se nám tento krok povedlo dotáhnout do konce, cestování mají teď senioři opravdu zdarma, zůstala jen formální povinnost zakoupit si za dvacet korun na rok průkaz. Dopravnímu podniku peníze, které by jinak za jízdné seniorů získal, hradíme z rozpočtu města,“ vysvětlil Antonín Staněk. Vysvětlil také, jak chce realizovat další zajímavou oblast, a to ombudsmana pro seniory. Půjde o celý balíček služeb a právní pomoci, kterou město seniorům nabídne.

Více zábavy a méně rivality

Zástupci klubů pak s představiteli města a městské policie hovořili o dalších aktuálních záležitostech, jako třeba o způsobech informování o kulturních akcích ve městě či o různých aktivitách pro seniory. Poměrně dlouhou diskuzi rozproudil dotaz na pravidla a další záměry pořadatelů branného závodu seniorů, který zajišťuje městská policie. „Některé kluby přivedou bývalé vojáky, kteří jsou jednak mladší, a za druhé mají lepší fyzičku, zatímco v jiných klubech závodí třeba více než osmdesátiletí lidé. Výsledky závodu pak nejsou moc objektivní ani fér vůči těm starším účastníkům,“ uvedla předsedkyně jednoho z klubů. Během diskuze se pak dospělo k závěru, že by se mohla pravidla branného závodu upravit tak, aby si jejich účastníci užili více zábavy a méně rivality.

Primátor poděkoval také devatenácti přítomným předsedům klubů za jejich práci. „Dnes není úplně obvyklé, že lidé vykonávají nějakou činnost dobrovolně bez nároku na odměnu, i za to vám moc děkujeme,“ dodal Antonín Staněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.