Primátor Staněk: Podobu náměstí Republiky a okolí ovlivní i veřejnost

12.06.2017 18:57

Město Olomouc hledá budoucí podobu náměstí Republiky a blízkého navazujícího okolí. Z toho důvodu bylo zahájeno zpracování studie veřejného prostranství Náměstí Republiky – ulice Křížkovského – ulice Mariánská- Akademická – ulice Wurmova – Biskupské náměstí.

Primátor Staněk: Podobu náměstí Republiky a okolí ovlivní i veřejnost
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Olomouce doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D. (ČSSD)

„Vedení města chce do přípravy budoucí podoby této důležité lokality zapojit i instituce, které zde sídlí, uživatele prostranství a nemovitostí i ostatní občany,“ konstatoval náměstek primátora Aleš Jakubec.

Po jednání se zainteresovanými institucemi se chystá také setkání s veřejností. „Jedná se o velmi frekventovaná a významná veřejná prostranství, i proto je správné, když se bude o jejich úpravách a o chystané studii veřejně diskutovat,“ zve k diskuzi zájemce z řad rezidentů i všech dalších Olomoučanů primátor Antonín Staněk. Toto setkání s veřejností se odehraje 19. června v 17 hodin v sále Václava III. Vlastivědného muzea.

Konečným cílem studie je prověřit možné úpravy zmiňovaných veřejných prostranství ve variantách a nalezení optimálního řešení odpovídajícího významu jednotlivých veřejných prostranství s důrazem na zlepšení podmínek pro pěší. Řešená lokalita je sídlem značného počtu organizací a institucí. Významně ji ovlivňuje Arcibiskupství olomoucké coby spoluvlastník veřejných prostranství, důležitou roli hraje univerzita a množství studentů, kteří ji oživují. V místě sídlí řada dalších institucí, jako například Vlastivědné muzeum, Muzeum umění, Knihovna města Olomouce a další důležité subjekty. Setkání s těmito institucemi se uskutečnilo na začátku června. Tématem jednání bylo hledání důležitých hodnot, problémů území a definování záměrů pro tuto lokalitu. Lokalita v sobě skrývá rovinu celoměstské významnosti i nadregionální důležitosti, stejně jako měřítko běžného života.

Z diskuze vyplynulo, že mezi atraktivní body území patří dopravní dostupnost pro individuální a hromadnou dopravu, zeleň na Biskupském náměstí i historický kontext prostředí. Ten však současně přináší podle institucí řadu omezení. Přílišný pohyb aut, která hledají možnost zaparkování, absence zeleně, stínu pro čekající a dalšího mobiliáře jsou naopak často citovanými problémy v místě. Setkání potvrdilo klíčová témata, která je nutné ve studii řešit, a to hledání kompromisu mezi všemi druhy dopravy, a to pro místní i návštěvníky lokality. Území je charakteristické vysokým počtem pěších. Z další diskuze vyplynulo, že je potřeba zlepšit podmínky pro pobyt ve veřejném prostoru (více stínu, mobiliář, odpovídající osvětlení). Potvrdilo se znovu oživení Hanáckých kasáren i vysoký potenciál bývalých jezuitských kolejí, jejichž využití se však do pěti let patrně promění. Potvrdila se také důležitost řešení parkování v navazujících částech města a nutnost zlepšení výjezdu z lokality směrem do ulic Hanáckého pluku a Dobrovského.

Do dialogu je možné se zapojit jak 19. června během veřejného setkání, tak anketou, která je zveřejněna na stránkách města. Anketu bude možné vyplnit také v budově magistrátu v Hynaisově ulici. Anketu najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…