Primátor Svoboda: Hlavní město ocení celkem osm osobností

30.10.2023 12:26 | Tisková zpráva

Radní hl. m. Prahy schválili ocenění pro celkem osm osobností. Čestná občanství získají Iva Janžurová, František Němec a Pavel Zajíček.

Primátor Svoboda: Hlavní město ocení celkem osm osobností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Stříbrnou medaili pak Jiří Lukšíček, Bořivoj Nechvátal, Martina Špinková a Zuzana Strnadová. Bronzovou medaili převezme od zástupců hlavního města Nikol Ria Doláková. Čestná občanství a medaile uděluje metropole každoročně jako zvláštní projev úcty osobnostem, které mají úzký vztah k hlavnímu městu Praze. 

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17096 lidí

„Udělení čestného občanství a stříbrných a bronzových medailí je způsob, jak ocenit a především poděkovat těm, kteří se zasloužili nejen o hlavní město Prahu, ale především o blaho nás všech,“ říká primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Pražští radní schválili udělení čestného občanství hlavního města Prahy Ivě Janžurové jako ocenění mimořádných zásluh o rozvoj pražské kulturní scény a celoživotního mistrovství v oboru činohra, dále získá čestné občanství František Němec za mimořádné zásluhy o rozvoj pražské kulturní scény a Pavel Zajíček za mimořádné činy spojené s osobním hrdinstvím v době normalizace a jako ocenění uměleckého přínosu v oblasti literatury, hudby a výtvarného umění.

Stříbrnou medailí ocení hlavní město Jiřího Lukšíčka za mimořádné činy spojené s osobním hrdinstvím a za celoživotní boj za svobodu a demokracii, dále Bořivoje Nechvátala za jeho celoživotní dílo v oblasti historie a archeologie, Martinu Špinkovou za mimořádný přínos v oblasti hospicové a paliativní péče a Zuzanu Strnadovou za její mimořádné zásluhy v rámci rozvoje Muzea hl. m. Prahy.

Bronzovou medaili hlavního města Prahy získá Nikol Ria Doláková, jež pracuje u Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy. Ta se při návratu z letošní dovolené setkala na palubě letadla mířícího do Prahy se spolucestující, která měla v tu dobu vážné zdravotní komplikace. Díky profesionálnímu zásahu paní Dolákové a pilota letadla se podařilo spolucestující dopravit do České republiky a zajistit jí odpovídající zdravotní péči. Právě díky zásahu paní Dolákové a správné diagnostice určené základními vyšetřeními s pomocí vědomostí a zkušeností záchranářky pacientka přežila a nyní se uzdravuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…