Primátor Vokřál: Brno chce udržet mladé vědce. Patnáct nejnadanějších podpořilo částkou 4,5 milionu korun

27.02.2016 18:31

Primátor města Brna Petr Vokřál předal 25. února stipendijní šeky v hodnotě 4,5 milionu korun patnácti nejtalentovanějším doktorandům brněnských univerzit, kteří uspěli v soutěži Brno Ph.D. Talent.

Primátor Vokřál: Brno chce udržet mladé vědce. Patnáct nejnadanějších podpořilo částkou 4,5 milionu korun
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Petr Vokřál, ANO

Ta prostřednictvím stipendií podporuje mladé vědce, aby se svému výzkumu mohli věnovat naplno. Příjem pět až osm tisíc korun, hodiny práce v laboratořích a náročné studium.

Tak obvykle vypadá život mladých doktorandů, kteří kromě vědeckých otázek musí řešit také jednu osobní, a to jak vůbec vyjít s penězi.

Doktorandský plat je buď jejich jediným příjmem, nebo si přivýdělek musí hledat jinde, často na úkor studia. Zabránit tomu, aby brněnské univerzity přicházely o své talentované mladé vědce, pro které je snazší odejít do soukromé sféry či do zahraničí, má unikátní program podpory Brno Ph.D. Talent.

Talentovaní vědci zvyšují kvalitu výzkumu a vývoje v Brně

„Město Brno dlouhodobě podporuje vědu a výzkum. Každý rok se snažíme vyčlenit více peněz, jelikož se ukazuje, že takto financované prostředky pomáhají zvyšovat konkurenceschopnost Brna v mezinárodním měřítku. Navíc tito talentovaní vědci zvyšují kvalitu výzkumu a vývoje v Brně a lákají sem další zahraniční vědce. Investice do mladých talentů se Brnu vrátí,“ zdůraznil primátor.

Program Ph.D. Talent od roku 2009 v pěti ročnících podpořil 87 studentů téměř 30 miliony korun, jsou mezi nimi dnes uznávaní vědci i úspěšní podnikatelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…