Primátor Vokřál: Je třeba připomínat, jak důležitá je pro nás svoboda

18.11.2016 11:12

17. listopadu je datum, které je významné pro české dějiny. Tento den byl náš národ hned dvakrát vystaven útlaku totalitního režimu – poprvé nacistického, podruhé komunistického – ale dokázal se postavit na odpor a bránit svoje práva. Den boje za svobodu a demokracii je vzpomínkou na hrdiny prvního, druhého i třetího odboje a také připomínkou toho, že svoboda není zadarmo.

Primátor Vokřál: Je třeba připomínat, jak důležitá je pro nás svoboda
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Petr Vokřál, ANO

„Myslím si, že je velice důležité si připomínat, jak důležitá je pro nás svoboda, a nezapomínat na osobnosti bojující za svobodu, kterou byl například i pan prezident Havel. A to proto, abychom si uvědomili, co svoboda znamená. Abychom si jí vážili, abychom ji nesli dál a nedovolili její dehonestaci," řekl na shromáždění primátor města Brna Petr Vokřál.

Vzpomínkový akt se uskutečnil na Rooseveltově ulici u památníku 1., 2. a 3. odboje před budovou krajského soudu za účasti vedení města a představitelů dalších důležitých institucí z Jihomoravského kraje.

Pietní akce připomíná roky 1939 a 1989, kdy studenti demonstrovali proti nacismu, respektive komunismu a obě demonstrace byly brutálně potlačeny.

V průběhu listopadových událostí 1939 byly také v Brně ve 4 hodiny ráno 17. listopadu obsazeny všechny české vysoké školy. Mnozí ze studentů zatčených gestapem či příslušníky SS byli převezeni do koncentračních táborů.

„Tím, že jsme a vždycky jsme byli univerzitním městem, tak události tohoto roku měly na Brno velký dopad. Řada studentů, kteří byli v odporu, bohužel skončili v koncentračních táborech. Brno v tomto směru bylo vždy aktivní," dodal primátor Vokřál.

Také listopadové události roku 1989 měly v Brně svá specifika. Odehrávaly se ve stínu smrti básníka Jana Skácela a jeho pohřbu, který se konal 15. listopadu.

Události v listopadu roku 1989 nabraly v Brně spád 20. listopadu, kdy se uskutečnila první velká demonstrace. Následovalo vyhlášení týdenní protestní stávky. Demonstrace, které se konaly v následujících dnech, vyvrcholili generální stávkou, která se konala 27. listopadu. Brno mělo své zastoupení v Praze i 17. listopadu. Tehdy tam hostovalo Divadlo na provázku se svým Rozrazilem, jehož druhá polovina se změnila v rozhovor s přímým účastníkem násilně ukončené demonstrace. Brněnští herci, k nimž se posléze přidali i novináři a pracovníci rozhlasu a televize, tak patřili k prvním, kdo celé hnutí okamžitě podpořili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích