Primátor Žbánek: Cyklotrasa rekonstrukci už nutně potřebovala

17.03.2021 9:15

Lesní cestu U Hájenky a dva mosty v Litovelském Pomoraví promění velké opravy. Radní už vybrali dodavatelskou firmu. Stavět se může začít už letos v létě.

Primátor Žbánek: Cyklotrasa rekonstrukci už nutně potřebovala
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

„Předmětem veřejné zakázky je oprava druhé části lesní cesty U Hájenky, která navazuje na úsek, rekonstruovaný v roce 2019. Kromě opravy samotné cesty, vybudování sjezdů na ostatní lesní komunikace a propustků pro odvod vody, bude zahrnovat i opravu dvou mostů v této trase,“ popsal stavební práce investiční náměstek primátora Martin Major.

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí

Rekonstrukce 750 metrů dlouhého úseku od Mostu přes Cholinku až po Loveckou chatu přijde na 8 milionů korun.

„Po dokončení bude mít komunikace kompletně nový asfaltobetonový povrch a dostane nové konstrukční vrstvy a stabilní podloží, což je podstatné jak pro hospodaření, tak  zejména pro pohyb těžké techniky v listnatých porostech, kde se potýkáme s nekrózou jasanů,“ objasnil ředitel Lesů města Olomouce David Janásek.. K zajištění předepsané únosnosti budou proto sloužit i monolitické 3D geomříže s výztužnou funkcí. „Po tomto úseku lesní cesty je vyznačena také cyklotrasa a je tak hojně využívána návštěvníky lesa i ke sportovním a volnočasovým aktivitám. Rekonstrukci už nutně potřebovala,“ vyzdvihl primátor Mirek Žbánek.

Lesní cesta U Hájenky se nachází v CHKO Litovelské Pomoraví v katastrálním území obce Horka nad Moravou. Protože se stavební práce budou odehrávat v CHKO Litovelské Pomoraví, kde městské lesy na svém majetku hospodaří, musí stavební firma dodržet podmínky stanovené Správou CHKO. „Realizace je možná v období od poloviny letošního července do konce února následujícího roku, s výjimkou realizace prací na spodní části nosné mostní konstrukce u mostu přes Cholinku, která je možná pouze v období od září do konce února,“ vysvětlil náměstek Major.

Rekonstrukci 800 metrů dlouhého úseku první části lesní cesty U Hájenky od Tří mostů až po Loveckou chatu se městu podařilo dokončit v roce 2019. Ve stejném roce prošel opravou i téměř dvoukilometrový úsek lesní cesty Huzovská a další vekou investicí byla kompletní rekonstrukce mostu u obce Březové. Veškeré investice do majetku v městských lesích probíhají průběžně na základě pasportu lesních cest a mostních objektů. Podle něj se stanovují priority na další období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.