Primátor Žbánek: Věž olomoucké radnice je už o osm metrů vyšší

30.06.2020 21:32

Střední část dřevěné špice dnes dopoledne vyzdvihl jeřáb na radniční věž. Osmimetrová konstrukce o hmotnosti sedm a půl tuny je zhruba od jedenácti hodin usazována na dolní část konstrukce. Tu na věž vyzdvihli už minulý rok v říjnu.

Primátor Žbánek: Věž olomoucké radnice je už o osm metrů vyšší
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Tato střední část je věrnou replikou původní konstrukce, která byla podle posudku odborníků ve špatném technickém stavu, proto ji nebylo možné ani po případné opravě vrátit na věž. „Nová konstrukce je vytvořena z borového a dubového dřeva a jde o přesnou repliku, kterou řemeslníci tvořili přímo na Horním náměstí podle vzoru, který měli po celou dobu před sebou,“ uvedl primátor Mirek Žbánek.

Nejvyšší část špice věže včetně hrotnice by měla být vyzdvihnuta a usazena přibližně v polovině července, přesný termín zatím není znám. „I termín vyzdvižení střední části se posunoval, při zvedání tak těžkého břemene do takové výšky velmi záleží na povětrnostních podmínkách,“ vysvětlil investiční náměstek Martin Major. Stavbyvedoucí Pavel Hurta doplnil, že nahoře budou ještě pokračovat další práce. „Střední díl špice byl už na zemi částečně oplechován měděným plechem. Oplechování se ale musí dodělat přímo na věži a klempíři navíc pak musí propojit oplechování všech tří dílů špice,“ dodal Pavel Hurta.

Kompletně by měla být rekonstrukce olomoucké radnice hotova letos v září.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…