Primátorka Krnáčová: Aby byla Praha chytrým městem, je životně důležité

01.11.2016 14:27

Chytré osvětlení, které kromě energetické úspory umí šířit wi-fi signál, monitoruje volná parkovací místa v okolí a slouží i jako dobíjecí stanice pro elektromobily. Chytré lavičky, které se nabíjejí solární energií, jsou v nich klasické zásuvky a taky dokážou šířit wi-fi signál.

Primátorka Krnáčová: Aby byla Praha chytrým městem, je životně důležité
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová

Skvělé, že? Takových projektů už máme víc než 30. A mě zajímá ještě daleko víc, jak funguje radnice. Prostě si fakt nemyslím, že by lidé měli ve 21. století se vším běhat na úřady. Chci, aby i město fungovalo podobně jako banky, kde vše vyřešíte přes internet. Proč bychom za odpady, poplatek za psa nebo Lítačku nemohli zaplatit na jednom místě a bez toho, že bychom museli jít na úřad? Logické.

Městská rada odsouhlasila můj návrh na zřízení projektové kanceláře Smart Cities v rámci městské firmy Operátor ICT. Jsem ráda, že se to povedlo. Jde totiž o krok v rozvoji Prahy jako moderního „chytrého“ města. Často slyším, že Praha přešlapuje na místě, nic se neděje a nic nestaví. Částečně je to pravda, protože městu nezůstal žádný projekt, který bychom mohli v tomto volebním období rozjet. Městský okruh nedoprojektován, Metro D nevyřešeno, a tak bych mohla ve výčtu toho, co nám předchůdci nechali (nebo spíše nenechali), pokračovat několik dalších řádků. Zároveň je to i díky tomu, že neexistovalo žádné projektové oddělení, které by se zabývalo novými projekty pro rozvoj města.

Smart Cities je takový moderní, často zneužívaný termín, kterým se v poslední době zaklíná skoro každý. Jednoduše řečeno, je to trend v  rozvoji měst, který zapojuje moderní technologie do života lidí ve městě. Praha bohužel v této oblasti zatím moc nevyniká a kromě pár automatů na lístky v tramvajích, kde můžete platit kartou, toho moc neudělala. Když naposledy vydával Evropský parlament srovnávací studii pro Smart Cities, tak se před Prahu dostalo 37 evropských měst. Mimo jiné i středoevropští konkurenti Lublaň či Budapešť.

To, co Praha schválila, je trochu technicistní krok, který asi nikomu nic neřekne. Nicméně, díky založení platformy Smart Prague, zapojení do projektu Lepší města a založením projektové kanceláře vznikne zásobník projektů, které bude Praha využívat pro zapojení moderních technologií do života Pražanů.

To je jedna z nejdůležitějších věcí, na které teď město začalo pracovat. Společně s projektovou kanceláří jsme schválili i takzvanou příkazní smlouvu. Díky ní si město bude u Operátora objednávat služby, které povedou k naplnění konceptu Smart Cities. Výrazně tím zjednodušíme celý schvalovací proces a urychlíme zavádění projektů do života.

V podstatě jsme řekli, že jsme ochotni za dva roky proinvestovat 700 milionů korun, ale peníze jsme samozřejmě ochotni dát jen na smysluplné projekty. Ty bude nejdříve hodnotit komise (složená i ze zástupců opozice) a nakonec i Rada. Chceme v tom prostě postupovat maximálně transparentně, aby bylo jasné, do čeho se investuje, a hlavně, aby se z Prahy stávalo chytré město doslova před očima. Pokud by Operátor přišel s nějakým řešením a my bychom vyhodnotili, že pro město nebude tolik přínosné, prostě ho stopneme. U každého projektu, kde se očekávají investice, je riziko, že toho někdo bude chtít zneužít, a právě proto jsme ale zvolili tuto cestu. O projektech budou informovány všechny strany napříč politickým spektrem, ale samotnou realizaci budou přitom mít na starosti odborníci. Tato cesta mi přijde jako maximálně efektivní a navíc transparentní.

Budu moc ráda, když mi napíšete, třeba na Facebook Prahy, co si o tom myslíte. Označte svůj komentář „SMART CITIES“ a já si ho moc ráda přečtu.

Kdybyste tenhle článek sdíleli, budu moc ráda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu