Primátorka Krnáčová: Ztratila jsem důvěru v Matěje Stropnického

11.08.2015 16:02

Vyjádření primátorky hlavního města Prahy Adriany Krnáčové k Pražským stavebním předpisům

Primátorka Krnáčová: Ztratila jsem důvěru v Matěje Stropnického
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová

„Rada hlavního města Prahy dnes schválila mnou předložený tisk k Pražským stavebním předpisům. Tento tisk byl přijat proti návrhu pana Stropnického.

Návrh jsem předložila proto, že jsem nechtěla riskovat ztrátu PSP, což Praze reálně hrozí. Praha, resp. náměstek Stropnický, se od počátku roku snaží dosáhnout toho, aby MMR zrušilo pozastavení PSP. S ohledem na pochybnosti o správnosti postupu Matěje Stropnického jsem se rozhodla, že předložím radě vlastní návrh řešení, který rada schválila.

Podstatou mého návrhu je legislativně technické odstranění nedostatků, které nám vytýkalo Ministerstvo pro místní rozvoj. Nyní bude schválený návrh zaslán městským částem k připomínkám. Jedná se o text, který byl již v zásadě jednou rozsáhle připomínkován, takže další zásadní připomínky nečekám. Přesto se však obrátím na starosty městských částí, abych jim osobním dopisem vysvětlila podstatu problému i podstatu změn a očekávám, že můj postup podpoří.

Pokud nedojde k žádným komplikacím, měly by PSP projít úplným schvalovacím procesem do konce roku, a to včetně schvalovacího procesu v Evropské komisi.

Jedná se v zásadě o původní PSP přijaté panem Hudečkem, u kterých jsou pouze opraveny nedostatky, na které nás upozornilo MMR a ÚOHS. Všichni si přitom pamatujeme boje o zachování PSP, které byly vedeny právě pod heslem „Nedáme Prahu developerům“. Mnou předložený návrh se od původních PSP odchyluje jen v těch částech, které vedly MMR k pozastavení účinnosti PSP, a je zaměřen na odstranění těchto nedostatků. Dále obsahuje úpravy, kterými se odstraňují možné protisoutěžní dopady regulace reklamy, což nám opakovaně vytýkal ÚOHS. Jiné věcné zásahy návrh neobsahuje.

Nechtěla jsem riskovat, že Praha přijde o PSP. Pan náměstek řeší tuto kauzu téměř rok a já jsem ztratila důvěru v jeho schopnost věc vyřešit. Nedodržoval harmonogram, neřešil výhrady MMR, neinformoval radu o dopisech z MMR a nebyl zjevně schopen dotáhnout věc do zdárného konce.

Jsem přesvědčena, že koaliční partneři chápou, že daný postup byl nutný. Ostatně, dlouho jsem se pana Stropnického zastávala, neboť jeho úkol byl od počátku krajně obtížný. Konečně pro koalici a zejména pro Prahu by bylo mnohem horší, pokud by došlo k odebrání práva vydávat si PSP, což bohužel reálně hrozilo a stále hrozí. Přijetí mého návrhu by mělo toto riziko eliminovat.

Návrh připravila má kancelář. Jednalo se v zásadě jen o legislativně technickou záležitost. Vycházeli jsme z podkladů, které vznikly v rámci dosavadního projednávání možných podob PSP.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.