Primátorka Palkovská: Dřevěný kostelík už bude v Gutech brzy stát

13.04.2020 9:20

Dobrá zpráva pro kostelík v Gutech!

Primátorka Palkovská: Dřevěný kostelík už bude v Gutech brzy stát
Foto: archiv starostky
Popisek: Třinecká starostka Věra Palkovská

Díky společnému vstřícnému postupu statutárního města Třince, Moravskoslezského kraje a Hasičského záchranného sboru MSK se podařilo najít řešení a zajistit souhlasné závazné stanovisko hasičů, kteří požadovali lepší protipožární ochranu repliky kostela. Biskupství ostravsko-opavské tak získalo poslední potřebný dokument ke stavebnímu povolení a obnově nejstarší třinecké památky už nic nebrání.

„Povolení ke stavbě kostelíku vydá stavební úřad Magistrátu města Třince nejpozději do konce dubna. Montáž kostela aktuálně probíhá v Hošťálkové na Vsetínsku, v sídle dodavatele stavby. Po získání stavebního povolení bude kostel rozebrán, převezen do Gutů a opět smontován. Už se nemůžeme dočkat, až bude náš klenot v Gutech znovu stát,“ dodala primátorka Třince Věra Palkovská.

Třinec se v obnově své nejcennější památky angažuje od samotné nešťastné události v srpnu 2017. „Bezprostředně po tragédii jsme nabídli Biskupství ostravsko-opavskému součinnost a od počátku napomáháme k obnově gutského kostelíku, co je v našich silách a možnostech. Poskytli jsme prostory pro uskladnění ohořelých trámů, které po požáru zůstaly. Také jsme farnosti Střítež, pod níž Guty spadají, bezplatně zapůjčili část pozemků za účelem skladování stavebního materiálu. Hned po požáru jsme vyhlásili veřejnou sbírku, která stále trvá a jejíž výtěžek bude určen na vybavení kostela. Sbírku podpořila i výstava s názvem Gutský kostel ve vzpomínkách, kterou jsme uspořádali společně s Muzeem Těšínska v Knihovně Třinec. Na Guty pamatoval i benefiční koncert Srdce Evropy, jehož část výtěžku putoval na obnovu kostela,“ připomněla primátorka. Aktuálně je na sbírce zhruba 3.786.000 Kč. „Málokdy jsem se během svého působení na radnici setkala s takovou solidaritou v rámci celé České republiky, za což všem moc děkuji,“ uvedla primátorka.

Pro Třinec byl malebný dřevěný kostel Božího Těla z roku 1563 nejstarší historickou památkou a doslova rodinným stříbrem. Obrovský význam měl i pro farníky a další věřící z blízkého i vzdáleného okolí, což dokumentuje i fakt, že se na tomto místě věřící stále scházejí k bohoslužbám. Na místo často míří i turisté a navštívili jej i představitelé české vlády či manželka prezidenta republiky při své návštěvě Třince. „Moc bych si přála, až bude nový kostelík stát, aby si do něj našli cestu nejen věřící, ale opět i turisté,“ dodala Věra Palkovská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.