Primátorka Palkovská: Městský mobiliář trpí pod náporem vandalů

04.05.2021 7:37

Třinecký lesopark i veřejná prostranství v Třinci dostávají v posledních měsících pořádně zabrat. Poničený mobiliář, převrácené koše či hromady odpadků jsou skoro na denním pořádku. Nemůže za to však žádný přírodní živel, ale bohužel samotní lidé.

Primátorka Palkovská: Městský mobiliář trpí pod náporem vandalů
Foto: archiv starostky
Popisek: Třinecká starostka Věra Palkovská

„Před časem jsme řešili polámané lavičky a nyní je to zničený mostek v lesoparku. Doba covidová přinesla mnoho nedobrého včetně dopadů na psychiku a mezilidské vztahy.

Anketa

Považujete činnost konspiratori.sk, nebo spolku NELEŽ za korektní?

2%
96%
2%
hlasovalo: 3422 lidí

Lidé mají obavy z budoucnosti, žijí v nejistotě, ale co je nejhorší, covid se hodně podepsal na dospívající mládeži, která tráví mnohdy celé dny sama bez dohledu rodičů. Po absolvování distanční výuky nemají náctiletí žádné volnočasové aktivity, nehýbou se, jen hrají počítačové hry nebo komunikují skrze sociální sítě, stávají se závislými na mobilech a počítačích. Nedostatek jiné smysluplné činnosti pak může vést k úzkostem, frustraci a agresivnímu chování, které se projeví formou vandalství. S tímto problémem se více potýkají v celé ČR zejména města a bohužel i my,“ uvedla primátorka Věra Palkovská.

Pracovníci STaRS lesopark pravidelně procházejí a starají se o pobytové plochy, udržují pěšiny, dětská hřiště, lavičky i ostatní prvky. Nedávno čerstvě vysypali novou štěpkou zhruba 4,5 kilometru lesních pěšinek. „Každý den lesopark procházíme a bohužel není týden, abychom nenarazili na stopy po vandalech. Každou chvíli jsou převrácené odpadkové koše, počmárané orientační tabule, poničené lavičky a kolem nich hromady odpadků. Vrcholem bylo totálně zničené zábradlí u mostku přes potok. Jeho oprava půjde do desetitisíců korun, které bychom mohli využít úplně jinde, třeba na nové herní prvky pro děti,“ popsal své zkušenosti ředitel STaRS Radek Procházka.

„Lesopark je něco jako naše rodinné stříbro, tráví tam volný čas všechny generace, proto je nám o to víc líto, že se najdou jedinci, kteří ho devastují. Naše město je takové, jaké si ho uděláme, a na nás všech záleží, jak vypadá.  Apeluji na rodiče, aby si víc všímali toho, co jejich dospívající děti kde dělají, a zároveň se obracím na všechny, aby nebyli lhostejní k tomu, co se kolem děje. Když uvidíte, že někdo něco ničí, využijte místo sociálních sítí ihned číslo 156 na městskou policii nebo 158 na Policii ČR,“ podotkla primátorka a dodala, že strážníci nemohou být všude a plní řadu dalších úkolů. „Městská policie pomáhala u nemocnice, pak u očkovacího centra a je potřebná u řady dalších aktivit ve městě. To bychom museli mít celý regiment strážníků, aby všechno uhlídali. Přece nemůžeme být policejním městem a musíme mít zodpovědnost sami za sebe a své chování,“ dodala primátorka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.