Primátorka Palkovská: Rekonstrukce malé Jablunkovské postupuje dál i v této době

12.11.2020 7:37

Na ulici „malá“ Jablunkovská v Třinci - Lyžbicích úspěšně pokračuje jedna z největších investičních akcí tohoto roku.

Primátorka Palkovská: Rekonstrukce malé Jablunkovské postupuje dál i v této době
Foto: archiv starostky
Popisek: Třinecká starostka Věra Palkovská

V těchto dnech byla dokončena první etapa rekonstrukce od ulice Okružní po Nerudovu a stavební práce plynule pokračují druhou etapou.

„Rekonstruovat tuto ulici už bylo potřeba jako sůl a lidé na to už netrpělivě čekali několik let. I když nám koronavirus ukousne hodně finančních prostředků z rozpočtu města a musíme přemýšlet o zbytných a nezbytných investicích, tato akce je pro nás prioritou,“ zdůraznila primátorka Věra Palkovská. Náročná rekonstrukce nejen zvýší bezpečnost chodců i řidičů, ale zároveň dodá této lokalitě novou tvář.

Díky stavebním úpravám a rozšíření komunikace vzniknou po celé délce malé Jablunkovské regulérní podélná parkovací místa a vozovka dostane nový povrch. V rámci stavby bude komunikace o metr rozšířena a bude vytvořen parkovací pruh pro zhruba 130 podélných stání. „Původně jsme přemýšleli o šikmých stáních, ale při řešení parkování jsme museli brát v úvahu, že se podél komunikace nachází významný krajinný prvek zeleně, který je chráněn zákonem a do něhož jsme nemohli více zasáhnout. Pro šikmá stání by se muselo ze zeleně ubrat až 3,3 metry oproti současnému jednomu metru. Stávající návrh podélných stání je v podstatě kompromisem mezi prostorovým uspořádáním a možností, kam až lze komunikaci a parkování umístit,“ vysvětlila navržený způsob parkování vedoucí odboru investic magistrátu města Alexandra Lipowská. Modernizace se dočká o celé délce také přilehlý chodník včetně přístupových chodníčků k jednotlivým domům. V rámci rekonstrukce přibyly i estetičtější polozapuštěné kontejnery a modernizací prochází rovněž veřejné osvětlení.

První úsek druhé etapy od ulice Nerudovy po Reymontovu, na kterém se teď pracuje, by měl být hotov do poloviny prosince, poté bude stavba zazimována. Po zimní přestávce se dělníci na stavbu vrátí na jaře příštího roku, kdy se pustí do posledního úseku 730 metrů dlouhé ulice. V zimních měsících bude řidičům průjezd stavbou umožněn. Celá v novém by měla být „malá“ Jablunkovská podle předpokladů v květnu příštího roku. Po skončení stavebních prací dojde na závěr i k vegetačním úpravám a k výsadbě nové zeleně.

„Prosíme občany bydlící v této lokalitě o trpělivost a pochopení. Nejde všechno udělat mávnutím kouzelného proutku. Teď ještě pracujeme na tom, aby prokoukla i druhá strana podél ulice Jablunkovské, kde v současné době patří pozemky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových,“ uvedla primátorka Věra Palkovská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…