Pro Prahu: Praha řeší problém s odpady nekoncepčně

01.06.2014 20:00

Snaha o změnu je podle Pro Prahu spíše kosmetická úprava špatně nastaveného systému.

Pro Prahu: Praha řeší problém s odpady nekoncepčně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na chrám sv. Víta v areálu Pražského hradu

Politické hnutí Pro Prahu je skeptické vůči nákupu "chytrých" odpadkových košů, který vedení města prezentovalo v polovině května jako řešení problému s odpadky v centru města. Má ušetřit finance za zbytečné cesty ke košům a další náklady za zaměstnance. Aby totiž mohly být koše hlásící stav naplnění vůbec obsluhovány, bude muset být svoz odpadu sladěný se stávajícími systémy, jinak bude docházet k enormnímu zvýšení nákladů a ve výsledku bude přínos nulový. Dále Pro Prahu považuje za nešťastnou snahu vyčlenit na dva roky z firmy Pražské služby příspěvkovou organizaci, která by měla zajišťovat svoz odpadu pro město. Mělo by to totiž za následek nejen vznik monopolu, ale pravděpodobně by kvůli tomu hrozily městu i žaloby za ušlý zisk od soukromých subjektů a další negativní efekty.

"Nákup inteligentních košů je podle mě spíše politickou agitkou vedení magistrátu, než snahou o ušetření finančních prostředků za odvoz odpadu v centru Prahy," říká místopředseda Pro Prahu Zbyněk Passer. Pokud by se totiž v jedné ulici ohlásily koše v rozmezí několika hodin po sobě, muselo by pro ně být vysláno pohotovostní vozidlo, což by se neskutečně prodražilo. "Problém je v tom, že se smísí dva různé systémy, což ve finále povede jedině k tomu, že budou obsluhovány postaru, aby vůbec bylo čisto," dodává.

Praha by se podle jeho názoru měla věnovat spíše sjednocení systému vývozu košů, což by jednak ušetřilo náklady a jednak podstatně snížilo emisní  a dopravná zatížení vznikající během vývozu. Momentálně totiž každý koš obsluhuje jiný subjekt - svoz zadává magistrát, jednotlivé městské části, Dopravní podnik, firma JCDecaux a další. Problémem inteligentních košů by taky mohl být fakt, že žádný senzor nezaznamená odpad odhozený mimo koše, který je momentálně uklízen posádkou, která koše obsluhuje.

Snaha magistrátu vyřešit problematiku odvozu odpadů v Praze tím, že z firmy Pražské služby vyčlení příspěvkovou organizaci, která bude odvod zajišťovat, bude mít podle Pro Prahu negativní finanční dopad na městský rozpočet. "Tento krok by sice umožnil zadat tomuto novému subjektu zakázku na svoz a likvidaci odpadu bez výběrového řízení, ale ostatní firmy na trhu by si vznik takového monopolu určitě nenechaly líbit a mohli bychom očekávat jejich žaloby za ušlý zisk," vyjadřuje se k problematice předsedkyně Pro Prahu Petra Venturová. "Stejně tak je velmi nepravděpodobné, že by tato nová příspěvková organizace nepotřebovala dovybavit dodatečnou svozovou technikou, protože Pražské služby budou muset stále zajišťovat smluvní činnosti u ostatních klientů a technika nebude moci v rámci této transakce přejít pod nový subjekt," dodává. Nemalé finanční náklady taky může přinést přesun personálu do nově vzniklé platformy a současně se nabízí otázka, co se dále stane s firmou Pražské služby a jestli bude možno pod nový subjekt přesunout i spalovnu.

Zdroj: uskupení Pro Prahu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…