Pro Prahu: Rozhodnutí soudu není špatnou zprávou pro nás, ale pro celou českou komunální politiku

14.09.2014 16:10

Zatímco pražský magistrát se řídil zdravým rozumem a logickým výkladem práva, Městský soud v Praze zvolil protiústavní výklad práva a postaral se o to, že v příštích komunálních volbách bude moci kandidovat jedenáct koalic pod názvem ANO 2011 nebo devět TOP 09. Takové rozhodnutí soudu považujeme za postavené na hlavu, a proto dnes stavíme na hlavu i naše logo.

Pro Prahu: Rozhodnutí soudu není špatnou zprávou pro nás, ale pro celou českou komunální politiku
Foto: PRO PRAHU
Popisek: PRO PRAHU

Česká komunální politika se ocitla za hranou absurdity. Městský soud v Praze rozhodl, že koalice marginálních politických subjektů sdružených pod názvem, který má zaregistrované hnutí Pro Prahu, může kandidovat v nadcházejících komunálních volbách. Soud se tak postavil proti předchozímu rozhodnutí pražského magistrátu, který kandidátku koalice odmítl.

“Nejde o špatnou zprávu pro hnutí Pro Prahu, ale pro celou českou komunální politiku. V konečném důsledku toto rozhodnutí otevírá cestu všem, kteří budou chtít parazitovat na zavedených politických stranách nebo jim škodit,” prohlásil lídr Pro Prahu Zbyněk Passer.

“Volby do zastupitelských sborů na základě poměrného systému jsou v demokratické společnosti vždy soubojem volebních stran o přízeň voličů. Platné právo upravuje volební strany velmi vágně na rozdíl od přísné regulace politických stran, ale s ohledem na skutečnost, že volební strany jsou ve smyslu ústavního pořádku politickou silou, která se účastní soutěže, nelze přistoupit na to, že tato soutěž bude zcela bez pravidel. Jeví se tedy jako přirozené, aby mezera v právu byla vyplněna pravidly, která upravují každou soutěž,“ říká specialista na ústavní a volební právo Pavel Uhl.

“Nemáme sebemenší pochyby o tom, že voliči rozpoznají to pravé hnutí Pro Prahu. Naše preference rychle rostou a o náš dobrý volební výsledek se neobáváme. Praha potřebuje změnu a je na ní připravená,” tvrdí předsedkyně Pro Prahu Petra Venturová a dodává: “Jsme strana starostů, místostarostů, radních a zastupitelů a voliči dobře znají práci našich členů v pražské komunální politice. V Praze jsme podali 36 kandidátek s více než 700 kandidáty. My jsme to pravé pro Prahu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PRO PRAHU

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce