Pro Prahu-Svobodní: Občané Letňan požadují odvolání starosty Ivana Kabického

11.11.2015 19:09

Ve středu 11. listopadu došla na letňanskou radnici žádost, aby místní zastupitelstvo zrušilo prodej obecního pozemku (dnes slouží jako parkoviště při ulici Tupolevova), na kterém má soukromý investor postavit bytový dům, namísto dříve plánovaného polyfunkčního domu, který měl řešit problematiku rezidenčního parkování.

Pro Prahu-Svobodní: Občané Letňan požadují odvolání starosty Ivana Kabického
Foto: Praha.eu, tan
Popisek: Ivan Kabický byl s ODS spojený po dlouhé roky

Občané Letňan - je jich 287 - bydlící především v dané lokalitě, kteří se pod žádost podepsali, současně požadují, aby zastupitelstvo odvolalo Mgr. Ivana Kabického z funkce letňanského starosty, který je odpovědný za kontroverzní prodej, neboť jej letňanským zastupitelům předložil a i přes opakované výhrady ze strany pražského magistrátu i prosadil!

Problematika polyfunkčního domu se v Letňanech řeší již 14 let, kdy byla letňanskou radnicí vypsána veřejná soutěž. Z původní soutěže a z ní vzešlého projektu, ke kterému měla mimo jiné zásadní výhrady i Hygienická stanice hl. m. Prahy, ve kterém mělo být pouze 63 bytů a 234 odstavných parkovacích stání, dnes nic nezbylo. Vzniknout má 130 bytů a jen 160 parkovacích stání. Je zřejmé, že ke zlepšení parkování, které mělo nastat, nemůže dojít, naopak situace se spíše výrazně zhorší.

Ke stávajícímu, nedobrému stavu přispěla především tři rozhodnutí letňanského zastupitelstva z posledního roku, která se konala ve dnech 15.12.2014, 12.3.2015 a 15.10.2015. Rozhodnutí z prvých dvou zastupitelstev měla tak závažné vady, že je odmítl odsouhlasit pražský magistrát. Mimo jiné bylo letňanskému vedení vytýkáno, že se schválil prodej pozemku neexistující společnosti! Další výhrady byly k ceně, která byla bezdůvodně (nevýhodně) nízká. V těchto dnech řeší pražský magistrát rozhodnutí letňanských zastupitelů z 15.10.2015.

Proti prodeji pozemku a změnám v původním projektu opakovaně vystoupila řada letňanských občanů, zejména z dotčené lokality. Marně. Jejich stanovisko nebylo vyslyšeno. Starosta Kabický odmítal jejich argumentaci a dělal vše proto, aby došlo k urychlenému prodeji.

S prodejem pozemku nesouhlasila i značná část letňanských (opozičních) zastupitelů, ale i jejich námitky, především, pokud jde o nevýhodnost ceny, nebyly akceptovány.

„Žádost 287 letňanských občanů jsme dostali na vědomí. Je logickým vyústěním dosavadního jednání stávající letňanské koalice vedené Ivanem Kabickým. Žádný z pěti členů našeho zastupitelského klubu „Pro Prahu - Svobodní“, který je největším, sic v opozici působícím, zastupitelským klubem, prodej pozemku nepodpořil. Považujeme prodej pozemku za krajně nevýhodný a nesouhlasíme ani se změnami, které navyšují podíl bytů na úkor parkovacích stání“, uvedl předseda letňanského klubu zastupitelů „Pro Prahu - Svobodní“, Mgr. Ondřej Lněnička.

„Podpoříme žádost našich spoluobčanů na zrušení prodeje, je to náš dlouhodobý postoj, protože jej nepovažujeme za výhodný pro Letňany a jejich obyvatele, navíc nám vadí netransparentní podmínky, které jej v posledním roce provázejí. Pokud jde o odvolání Ivana Kabického z funkce starosty, tak i tento návrh bude mít naší podporu. Důvod není jen jeden, je jich mnoho, vedle této věci, je to také například cenzura radničních novin (Letňanských listů) a jejich zneužívání k sebeprezentaci některých členů rady, dlouhodobě neutěšený stav v letňanském školství (v ZŠ a MŠ generála Františka Fajtla DFC), rozkradená obecní společnost (Letňanská sportovně kulturní, s.r.o.), za jejíž katastrofální stav odpovídají členové stávající koalice, kteří společnost nekontrolovali, či podpora, kterou nynější vedení letňanské radnice dává vzniku kruhového objezdu na Veselské, který je nebezpečný, Letňanům nic dobrého nepřinese a zcela nepochopitelně uspokojuje pouze zájmy investora, který potřebuje, aby k jeho obchodu měli snadný přístup zákazníci“, dodal Ondřej Lněnička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice