Procházka (ANO): Trojka otevřela adaptační skupinu pro děti z Ukrajiny

27.03.2022 7:37

Plzeňský centrální obvod i nadále pokračuje v zajišťování pomoci Ukrajině a uprchlíkům z této válkou sužované země. Kromě finanční a materiální pomoci otevřel ve středu třetí městský obvod adaptační skupinu pro děti v předškolním věku.

Procházka (ANO): Trojka otevřela adaptační skupinu pro děti z Ukrajiny
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„Jednou z dalších klíčových záležitostí pomoci ukrajinským válečným uprchlíkům je nyní zajištění kapacit v takzvaných adaptačních skupinách pro děti z Ukrajiny. 

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí
Tyto skupiny mimo jiné vznikají tak, aby nebyly vyčerpávány kapacity ve stávajících mateřských školách. Ve spolupráci se 49. MŠ v Puškinově ulici jsme urychleně zařídili uvolněné prostory v naší budově na rohu Husovy a Klatovské třídy, kde vznikla třída pro 20 dětí, kde si budou zvykat na nové prostředí“, informuje Petr Baloun, I. místostarosta plzeňského centrálního obvodu.

Pomoc poskytly i ostatní mateřské školy v obvodu, které poskytly nezbytný nábytek do místnosti, ředitelka mateřinky v Puškinově ulici pak zajistila během krátké doby učitelku hovořící jak ukrajinsky, tak i česky, což je vzhledem k dětem a jejich rodičům prvořadé.

Městský obvod zajistil vybavení místnosti věcmi důležitými pro fungování dětí ve skupině -prostěradly, povlečením, záclonami, ručníky, hygienickými potřebami či sedacími vaky. Rodiče českých dětí věnovali hračky a různé praktické věci jako například pastelky.

Díky úsilí zaměstnanců ÚMO Plzeň 3 a 49. MŠ v Puškinově ulici se provoz adaptační skupiny už rozjíždí. Jídlo pro děti z této skupiny bude zpočátku zajištěno z již zmíněné mateřinky, později bude jídlo dováženo z 11. ZŠ v Baarově ulici.

„Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na zřízení adaptační skupiny pro děti z Ukrajiny podíleli“, dodává David Procházka, starosta MO Plzeň 3.

Adaptační skupina bude v provozu zatím do června a v současné době probíhají jednání na úrovni Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR, jak zajistit tyto skupiny a dále tak, aby byly minimalizovány dopady do kapacit běžných mateřských škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Vvytvořilo se konkurenční prostředí, definitiva vede k jisté zatuchlosti

21:03 Ministr Rakušan: Vvytvořilo se konkurenční prostředí, definitiva vede k jisté zatuchlosti

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 24. května 2024 k zákonu o státní službě