Prohlášení unijních lídrů k výsledku referenda ve Spojeném království

27.06.2016 11:15

Společné prohlášení předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze, předsedy Evropské rady Donalda Tuska, předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera a Marka Rutteho, předsedy vlády Nizozemska, jež v současné době předsedá Radě EU, k výsledku referenda ve Spojeném království.

Prohlášení unijních lídrů k výsledku referenda ve Spojeném království
Foto: juncker.epp.eu
Popisek: Jean-Claude Juncker

Předseda Tusk, předseda Schulz a nizozemský premiér Rutte se v pátek setkali v Bruselu na pozvání předsedy Evropské komise Junckera. Diskutovali o výsledku referenda ve Spojeném království a vydali toto prohlášení: „V rámci svobodného a demokratického procesu vyjádřili Britové své přání vystoupit z Evropské unie. Tohoto rozhodnutí litujeme, ale respektujeme jej."

"Tato situace nemá precedens, ale budeme na ni reagovat jednotně. Zůstaneme silní a budeme ctít základní hodnoty EU, mír a blaho jejích občanů. Unie 27 členských států bude pokračovat. Unie je rámec pro naši společnou politickou budoucnost. Spojuje nás historie, geografie a společné zájmy a na tomto základě budeme dále rozvíjet naši spolupráci. V jednotě budeme řešit společné výzvy s cílem podporovat hospodářský růst, zvyšovat prosperitu a zajišťovat bezpečné prostředí pro naše občany. Instituce se v tomto úsilí plně zhostí své úlohy." 

"Nyní očekáváme, že vláda Spojeného království co nejdříve podnikne kroky k realizaci rozhodnutí britských občanů, třebaže může jít o velmi bolestivý proces. Jakékoliv zdržení by zbytečně prodloužilo nejistotu. Existují pravidla pro řádný postup v této věci.  Pokud se členský stát rozhodne opustit Evropskou unii, použije se článek 50 Smlouvy o Evropské unii. Jsme připraveni urychleně začít se Spojeným královstvím jednat o podmínkách jeho vystoupení z Evropské unie. Dokud nebudou tato jednání završena, zůstává Spojené království členem Evropské unie s plnými právy a povinnostmi, jež mu z členství plynou. Podle smluv, které Spojené království ratifikovalo, platí právo EU ve Spojeném království v plné míře i nadále, dokud tato země nepřestane být členem."

Jak bylo dohodnuto, „Nové řešení pro Spojené království v rámci Evropské unie“, přijaté na zasedání Evropské rady ve dnech 18. a 19. února 2016, nenabude účinku a zaniká. Nové projednání již neproběhne.

"Doufáme, že Spojené království zůstane blízkým partnerem Evropské unie i v budoucnu. Očekáváme, že Spojené království vyjádří v tomto ohledu své návrhy. Každá dohoda uzavřená se Spojeným královstvím jako třetí zemí bude muset odrážet zájmy obou stran a být vyvážená z hlediska práv a povinností.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…